Nema oproštaja za one koji su ubijali djecu

Željka Domazet
Nema oproštaja za one koji su ubijali djecu

Istočno Sarajevo - Nema opraštanja za one koji su u proteklom ratu ubijali djecu.

Poručeno je ovo na jučerašnjoj ceremoniji otkrivanja spomen-obilježja za 120 nevino stradale djece u Srpskom Sarajevu tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata. Spomenik, koji čine dva goluba vezanih krila u neuspjelom letu, kojima su hladne ubice oduzele pravo da lete, a djeci pravo na radost i život u slobodi sagrađen je u Osnovnoj školi “Sveti Sava”, kao pravnom nasljedniku sarajevske škole “Radojka Lakić” sa Grbavice. Šest učenika iz ove škole ubijeno je tokom rata.

Spomenik su otkrili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda.

- Potrudiću se da u budućnosti institucije Republike Srpske, dok god postoje, progone zločince nad našom djecom. Ne mogu oprostiti, niti hoću. Isto tako, odričem se bilo koga u srpskog narodu ko je ikada ubio dijete, bez obzira na to čije i bez obzira na motive - rekao je Dodik.

Dodao je da sjećanje na stradalu djecu ne smije da ostane samo u bolu porodica, nego da bude dio kolektivnog teškog sjećanja na vrijeme kada se narod Srpskog Sarajeva beskrajnim junaštvom borio za slobodu, da ostane svoj na svome i gubio ono najmilije - djecu.

- Kada strada dijete, strada cijeli svijet. A ovdje je srušeno najmanje 120 svjetova. Potpuno sam uvjeren da je opravdano osvetiti se zločincima koji su to počinili. To nije politički već ljudski govor, našu djecu niko ne smije da tuče i ubija - kazao je Dodik.

Najmlađe od 120 djece imalo je 16 mjeseci, a najstarije 17 godina.

- I ovdje i širom Republike Srpske stradala su naša djeca - rekao je Dodik.

Kao primjer nepravde Dodik je istakao katastrofalan rad Suda i Tužilaštva BiH.

- Ne možemo prihvatiti takvo pravosuđe i učiniću sve i kada ne budem na javnom funkcijama da pravda stigne zločince. Mora da se zna ko je to uradio! Nemoguće da se to ne zna. Kako je moguće da takav još hoda ovdje - rekao je Dodik upitavši kako na ovom potresnom skupu u Istočnom Sarajevu nema diplomata zapadnih zemalja.

Danijela Mrda poručila je da spisak od 120 stradale djece na području Srpskog Sarajeva u otadžbinsko-oslobodilačkom ratu nije konačan i da će, u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje ratnih zločina, biti rađeno na dokumentovanju svih podataka.

- Sinonim za stradanje djece ovog grada su Nataša Učur i Milica Lalović, koje su 11. marta 1995. godine ubijene snajperskim hicem dok su igrale lastiša ispred svoje zgrade - rekla je Mrda.

Slomljena krila

Milena Vitković iz Istočnog Sarajeva kaže da je u ratu izgubila desetoro najbližih i da je među njima bilo i djece, a najmlađi bratov sin Milun imao je samo godinu i po.

- Ubijeno je dijete koje nije moglo ni svoju flašicu za hranu da nosi i ubijeno je zato što je srpsko. Neka makar imamo sjećanje na ta slomljena krila, koja nikada nisu mogla da polete - rekla je Vitkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana