Нема јединства о Сребреници

Дарко Момић
Нема јединства о Сребреници

Бањалука - Представници борачке популације позвали су јуче народне посланике да на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, која је заказана за 14. август, подрже поништавање извјештаја Комисије за испитивање догађаја у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године који је 2004. године усвојила тадашња Влада РС.

За разлику од бораца који имају неподијељено мишљење, посланици још немају јединствен став о овом питању, јер представници владајућих странака унапријед подржавају поништавање извјештаја, док опозициони посланици још нису заузели категоричан став о томе како ће се понашати на посебној сједници.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић каже да ће посланици СНСД-а подржати поништавање извјештаја, јер сматрају да у вези са дешавањима у и око Сребренице треба да буду утврђене све околности и све што се дешавало на том подручју од 1992. до 1995. године.

- Ми сматрамо и да би било јако добро када би Народна скупштина РС заузела јединствен став о овом питању - каже Ковачевић.

Шеф Клуба посланика НДП-а Крсто Јандрић сматра да осим предложеног дневног реда за посебну сједницу, који се састоји само од информације о извјештају Комисије за Сребреницу, није предложен никакав закључак да би могао да каже да ли га подржава или не.

- То је јако озбиљно и осјетљиво питање и не смије да служи за потребе било чије предизборне кампање. Колико ја знам, предсједник Републике Милорад Додик упутио је писмо лидерима парламентарних странака и позвао на састанак прије сједнице како би били усаглашени заједнички закључци. Тај састанак и оно што се на њему договори требало би даље да одреди и сам ток посебне сједнице Народне скупштине - каже Јандрић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић тврди да није добио писмо, али оставља могућност да је оно у току јучерашњег дана евентуално стигло у сједиште његове странке, а да он то не зна, јер је читав дан провео на терену. Али и он, као и Јандрић каже да не може само на основу предложеног дневног реда казати да ли је за поништавање извјештаја.

Лидер СДС-а Вукота Говедарица јуче није одговарао на наше позиве, исто као ни лидер радикала Миланко Михајлица.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић поручио је јуче да је потребно да Влада Српске формира нову комисију која ће испитати ратна дешавања на сребреничком подручју, а да буде повучен ранији извјештај Комисије за Сребреницу.

  • Комисија се приликом израде извјештаја базирала на пресуду Хашког трибунала генералу Радиславу Крстићу, а у међувремену су стављени ван снаге многи елементи из те пресуде, као што је инцидент у Церској долини, који је потпуно измишљен, а који се и даље налази у извјештају Комисије за Сребреницу - упозорио је Савчић.

Порука старјешина ВРС

Потпредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин позвао је посланике у Народној скупштини да обавеже Владу Српске да поништи извјештај о Сребреници из 2004. године и да иницира формирање међународне комисије експерата која би се бавила утврђивањем истине о догађајима у и око Сребренице.
- Организација старјешина ВРС очекује да се народни посланици издигну изнад свакодневне политике и схвате озбиљност и значај овог питања за РС и БиХ - закључио је Жупљанин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана