Neizvjesna vlast u FBiH i tehnički mandati

klix.ba
Neizvjesna vlast u FBiH i tehnički mandati

Sarajevo - Nakon današnjeg konstituiranja Predstavničkog doma Parlamenta BiH, vlast u Federaciji BiH ostaje kao jedina nepoznanica i potencijalna kriza u radu institucija, ali istovremeno znači i tehnički mandat premijera Fadila Novalića i aktuelnih ministara.

Konstituisanje zakonodavnih organa po kantonima se privodi kraju, formiran je i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, a danas će i zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH takođe preuzeti mandate i položiti zakletvu.

Republika Srpska je najdalje otišla te je osim formiranja novog saziva Narodne skupštine završen i izbor delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamenta BiH. Neisupunjeni dio slagalice ostaje u FBiH. Naime, način izbora delegata iz kantonalnih skupština u Dom naroda Parlamenta FBiH je ključni izazov koji stoji pred Centralnom izbornom komisijom BiH. Od izbora delegata u Dom naroda FBiH zavisi i izbor delegata u Dom naroda BiH iz tog entiteta. Tako je izvjesno da će domovi naroda u FBiH i državnom nivou biti posljednji formirani.

Tehnički mandati u FBiH

Šta to znači u praksi? To znači da se do daljnjeg ne može formirati nova vlada u FBiH i da će Fadil Novalić i ministri iz te vlade do daljnjeg ostati u aktuelnom mandatu, a to može trajati mjesecima, možda čak i godinu dana. U međuvremenu Savijet ministara može biti formirano, jer njega potvrđuje Predstavnički  dom Parlamenta BiH. Predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH imenuje Predsjedništvo BiH, a u finušu ga potvrđuje samo Predstavnički  dom Parlamentarne skupštine BiH, dakle nije potrebna saglasnost Doma naroda PSBiH. Identičan slučaj je i prilikom imenovanja ministara i zamjenika ministara u Savjetu ministara BiH s obzirom na to da i državne ministre potvrđuje samo Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima 42 člana, od kojih se dvije trećine bira neposredno s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Ključ je Dom naroda u FBiH

SDA, HDZ, SNSD, DNS i Socijalistička partija u ovom trenutku već imaju 23 ruke u Predstavničkom domu PSBiH, što je dovoljno za imenovanje Savjeta ministara BiH. Iz SDP-a poručuju da je opasno podržati izbor Savjet ministara dok se ne završi saga o popunjavanju Doma naroda FBiH, odnosno imenovanja nove vlade u FBiH. Tako će do daljnjeg FBiH ostati najveći neriješeni problem do konkretne odluke CIK-a ili Ustavnog suda BiH o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, odnosno odluke da li će se kod delegiranja kandidata u taj dom u obzir uzimati popis stanovništva iz 1991. ili popis iz 2013. Federalni nivo vlasti, zbog ingerencija, broja resora i nadležnosti te socijalnih davanja je izuzetno važan pa bi, ukoliko dođe do odugovlačenja pri formiranju nove vlasti, brojne kategorije stanovništva mogle osjetiti krizu vlasti u praksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana