Неизвјесна власт у ФБиХ и технички мандати

klix.ba
Неизвјесна власт у ФБиХ и технички мандати

Сарајево - Након данашњег конституирања Представничког дома Парламента БиХ, власт у Федерацији БиХ остаје као једина непознаница и потенцијална криза у раду институција, али истовремено значи и технички мандат премијера Фадила Новалића и актуелних министара.

Конституисање законодавних органа по кантонима се приводи крају, формиран је и Представнички дом Парламента ФБиХ, а данас ће и заступници у Представничком дому Парламента БиХ такође преузети мандате и положити заклетву.

Република Српска је најдаље отишла те је осим формирања новог сазива Народне скупштине завршен и избор делегата из РС-а у Дом народа Парламента БиХ. Неисупуњени дио слагалице остаје у ФБиХ. Наиме, начин избора делегата из кантоналних скупштина у Дом народа Парламента ФБиХ је кључни изазов који стоји пред Централном изборном комисијом БиХ. Од избора делегата у Дом народа ФБиХ зависи и избор делегата у Дом народа БиХ из тог ентитета. Тако је извјесно да ће домови народа у ФБиХ и државном нивоу бити посљедњи формирани.

Технички мандати у ФБиХ

Шта то значи у пракси? То значи да се до даљњег не може формирати нова влада у ФБиХ и да ће Фадил Новалић и министри из те владе до даљњег остати у актуелном мандату, а то може трајати мјесецима, можда чак и годину дана. У међувремену Савијет министара може бити формирано, јер њега потврђује Представнички  дом Парламента БиХ. Предсједавајућег Савјета министара БиХ именује Предсједништво БиХ, а у финушу га потврђује само Представнички  дом Парламентарне скупштине БиХ, дакле није потребна сагласност Дома народа ПСБиХ. Идентичан случај је и приликом именовања министара и замјеника министара у Савјету министара БиХ с обзиром на то да и државне министре потврђује само Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ. Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ има 42 члана, од којих се двије трећине бира непосредно с територије Федерације БиХ, а једна трећина с територије Републике Српске.

Кључ је Дом народа у ФБиХ

СДА, ХДЗ, СНСД, ДНС и Социјалистичка партија у овом тренутку већ имају 23 руке у Представничком дому ПСБиХ, што је довољно за именовање Савјета министара БиХ. Из СДП-а поручују да је опасно подржати избор Савјет министара док се не заврши сага о попуњавању Дома народа ФБиХ, односно именовања нове владе у ФБиХ. Тако ће до даљњег ФБиХ остати највећи неријешени проблем до конкретне одлуке ЦИК-а или Уставног суда БиХ о начину попуњавања Дома народа Парламента ФБиХ, односно одлуке да ли ће се код делегирања кандидата у тај дом у обзир узимати попис становништва из 1991. или попис из 2013. Федерални ниво власти, због ингеренција, броја ресора и надлежности те социјалних давања је изузетно важан па би, уколико дође до одуговлачења при формирању нове власти, бројне категорије становништва могле осјетити кризу власти у пракси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана