Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске: Нећемо одустати од зацртаних траса

Ведрана Кулага
Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске: Нећемо одустати од зацртаних траса

Република Српска неће одустати од путева које је зацртала у својим стратешким документима, међу којима има неколико оних који треба да нас додатно повежу са Србијом, а ниједна траса коју буде заговарао неко трећи преко наше територије неће моћи проћи без сагласности РС, каже за “Глас Српске” министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић.

Он је потврдио да ће у првој седмици октобра званично у саобраћај бити пуштен аутопут од Добоја до Бањалуке који ће, према његовим ријечима, бити понос Српске.

- Тачан датум још није одређен, али то није толико ни битно колико је важно да је стављена тачка на изузетно важан пут и пројекат за све - казао је Трнинић.

ГЛАС: Оквирни споразум о сарадњи у области пројеката који обухвата и изградњу аутопута Београд - Сарајево потписали су у петак званичници Србије и турски представници. Има ли помака у договорима о рути дијела тог аутопута кроз БиХ?

ТРНИНИЋ: Република Српска има своја планска документа и од њих не одустаје. У Београду није било, нити је могло да буде, конкретних договора о томе куда ће ићи траса пута, јер се о томе ми питамо. Позитивно је то што је речено да Србија интензивно ради инфраструктурне пројекте према РС и то се уклапа у наше раније разговоре. Ми се држимо својих стратешких докумената у којима имамо зацртане правце према Србији, а који, између осталог, воде преко Источног Сарајева, Сокоца, Рогатице и Вишеграда до границе са Србијом, али и преко Брчког и Бијељине.

ГЛАС: Да ли је све спремно за званично пуштање у саобраћај аутопута Бањалука - Добој?

ТРНИНИЋ: Један од кључних пројеката за РС је у завршној фази. Тачан датум пуштања у саобраћај те цијеле трасе још није одређен, јер треба водити рачуна о слободним терминима гостију који треба да стигну. Да ли ће то бити 3. октобар, 4. или 5. није битно, али биће у првој седмици идућег мјесеца. У цијелој причи је важно да смо привели крају важан посао и пројекат за Српску. То ће бити једна велика побједа Српске и нешто са чим ћемо се поносити, јер ће бити од велике користи за све нас.

ГЛАС: Власт у Србији очекује да ће се преко “Братољуба”, односно моста између Братунца и Љубовије, моћи прећи крајем идуће године јер су ствари у вези са изградњом граничног прелаза и дијела приступних саобраћајница запеле на страни БиХ? Какве су Ваше прогнозе?

ТРНИНИЋ: Невјероватно је да мост дуже вријеме “стоји” и да су постављене дрвене запреке да се не би прелазило преко њега. Запело је код Управе за индиректно опорезивање БиХ, која треба да распише међународни тендер за избор најповољнијег понуђача. Они увјеравају да ће то бити до краја мјесеца, али и да, на крају, тако и буде, док почну радови и све остало се заврши сигурно се прије овог периода наредне године неће моћи употребљавати. Нажалост, то је тако, а ако буде других опструкција питање је када ће све то бити завршено. Ми смо зауставили и изградњу дијела приступних саобраћајница док то не  буде ријешено, да се не би прекопавало.

ГЛАС: Рокови су у неколико наврата пробијани и када је ријеч о расписивању тендера за изградњу моста на Сави код Градишке, што је у рукама хрватске стране. Са каквим информацијама тренутно располажете?

ТРНИНИЋ: На сталној смо вези. Посљедње обећање је било да ће 20. септембра расписати тај дугоочекивани тендер, али и тај датум је прошао. Увјеравају да постоји ситна техничка грешка који ће веома брзо исправити и да ће тај тендер бити расписан до краја овог мјесеца, али више нисам сигуран ни у шта. +++

Аеродром

ГЛАС: Први авиони са бањалучког аеродрома према Стокхолму, Мемингену и Бриселу полетјеће крајем октобра. Да ли се преговара о новим линијама?

ТРНИНИЋ: О том послу смо се договорили са авио-компанијом “Рајанер”, а разговарамо и са неким другим заинтересованим партнерима за проширење понуде. Жеља је да идуће године уведемо још неке дестинације, а бањалучки аеродром ће бити спреман да пружи услуге такве врсте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана