Nedeljko Čubrilović: Izmjene zakona čuvaju 9. januar

Vedrana Kulaga
Nedeljko Čubrilović: Izmjene zakona čuvaju 9. januar

Banjaluka - Republika Srpska će usvojiti izmjene zakona kojima će biti omogućeno da slavi 9. januar kao Dan Republike i svima je jasno da će Srpska i ubuduće slaviti dan svog osnivanja, u skladu sa zakonom i običajima.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nakon što je u utorak u “Službenom glasniku BiH” objavljena odluka Ustavnog suda BiH koji je krajem marta ove godine ponovo osporio 9. januar kao Dan RS, uz izdvojena mišljenja sudija Zlatka Kneževića i Miodraga Simovića.

Čubrilović je rekao da je parlament 19. aprila zvanično zaprimio odluku Ustavnog suda BiH kojom se usvaja zahtjev grupe delegata jednog kluba u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana Zakona o Danu Republike Srpske. Čubrilović je dodao da je važno istaći da taj sud nije razmatrao zahtjev Vijeća naroda Srpske, organa koji je mogao da bude apelant, već je uzeo u razmatranje apelaciju samo jedne grupe delegata. I to, kaže, govori da je veoma sporan kredibilitet i pravo po kojem postupa Ustavni sud BiH.

Prvi čovjek parlamenta je naglasio da istoriju i činjenice ne može niko da mijenja, te da je jasno da je Srpska nastala 9. januara 1992. godine voljom srpskog naroda i izabranih predstavnika, prije početka građanskog rata.

- To je neosporna istorijska i politička činjenica koja se nijednom naknadnom odlukom, bilo kod organa vlasti, ne može mijenjati. Mi ćemo usvojiti izmjene zakona kojima će biti omogućeno da Republika Srpska slavi 9. januar kao svoj dan. Tako možemo da postupamo u nedogled. Ustavni sud BiH, u kome odlučujuću ulogu imaju tri stranca i dva Bošnjaka, može i dalje da donosi političke odluke, a mi ćemo, u skladu sa Ustavom, ako bude trebalo ponovo pripremati nove izmjene zakona. Naravno da sve to nema smisla, ali živimo u državi u kojoj do izražaja dolaze razlike i pitanja o kojima se ne slažemo više nego što su vidljive naše sličnosti i zajednički interesi - zaključio je Čubrilović.

Profesori i eksperti iz oblasti ustavnog prava iz Srpske su ranije, kada je sud donio odluku, poručili da taj dan ne diskriminiše nikoga ni po vjerskoj ni po nacionalnoj osnovi, te nisu isključili mogućnost da referendum ponovo bude raspisan sa istim pitanjem kao i prije nekoliko godina.

Zakon o Danu Republike usvojen je nakon referenduma na kome je više od 99 odsto građana, koji su se pojavili na biralištima krajem septembra 2016. godine, kazalo da želi da 9. januar i dalje bude Dan Republike.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Srpske je 22. decembra 2016. godine utvrdilo da tim zakonom nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda. Sve to je uslijedilo kao reakcija na odluku Ustavnog suda BiH iz 2015. godine kada su sudije, odlučujući po apelaciji tadašnjeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, utvrdile da dio Zakona o praznicima RS, kojim je tada bilo regulisano obilježavanje 9. januara kao Dana Republike, nije u skladu sa Ustavom BiH.

 

Izdvojena mišljenja

Sudije Zlatko Knežević i Miodrag Simović su u izdvojenim mišljenjima pobrojali razloge zbog čega nisu saglasni sa ostalim kolegama. Knežević je, između ostalog, upitao da li je Ustavni sud odlukom rekao da od 365 redovnih dana Narodna skupština može bilo koji datum proglasiti kao praznik osim 9. januara? Simović je, naime, ocijenio da Ustavni sud između “sudske uzdržljivosti” i “sudskog aktivizma” nije izvršio pravi izbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana