Недељко Чубриловић: Измјене закона чувају 9. јануар

Ведрана Кулага
Недељко Чубриловић: Измјене закона чувају 9. јануар

Бањалука - Република Српска ће усвојити измјене закона којима ће бити омогућено да слави 9. јануар као Дан Републике и свима је јасно да ће Српска и убудуће славити дан свог оснивања, у складу са законом и обичајима.

Потврдио је то за “Глас Српске” предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић након што је у уторак у “Службеном гласнику БиХ” објављена одлука Уставног суда БиХ који је крајем марта ове године поново оспорио 9. јануар као Дан РС, уз издвојена мишљења судија Златка Кнежевића и Миодрага Симовића.

Чубриловић је рекао да је парламент 19. априла званично запримио одлуку Уставног суда БиХ којом се усваја захтјев групе делегата једног клуба у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности члана Закона о Дану Републике Српске. Чубриловић је додао да је важно истаћи да тај суд није разматрао захтјев Вијећа народа Српске, органа који је могао да буде апелант, већ је узео у разматрање апелацију само једне групе делегата. И то, каже, говори да је веома споран кредибилитет и право по којем поступа Уставни суд БиХ.

Први човјек парламента је нагласио да историју и чињенице не може нико да мијења, те да је јасно да је Српска настала 9. јануара 1992. године вољом српског народа и изабраних представника, прије почетка грађанског рата.

- То је неоспорна историјска и политичка чињеница која се ниједном накнадном одлуком, било код органа власти, не може мијењати. Ми ћемо усвојити измјене закона којима ће бити омогућено да Република Српска слави 9. јануар као свој дан. Тако можемо да поступамо у недоглед. Уставни суд БиХ, у коме одлучујућу улогу имају три странца и два Бошњака, може и даље да доноси политичке одлуке, а ми ћемо, у складу са Уставом, ако буде требало поново припремати нове измјене закона. Наравно да све то нема смисла, али живимо у држави у којој до изражаја долазе разлике и питања о којима се не слажемо више него што су видљиве наше сличности и заједнички интереси - закључио је Чубриловић.

Професори и експерти из области уставног права из Српске су раније, када је суд донио одлуку, поручили да тај дан не дискриминише никога ни по вјерској ни по националној основи, те нису искључили могућност да референдум поново буде расписан са истим питањем као и прије неколико година.

Закон о Дану Републике усвојен је након референдума на коме је више од 99 одсто грађана, који су се појавили на биралиштима крајем септембра 2016. године, казало да жели да 9. јануар и даље буде Дан Републике.

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Српске је 22. децембра 2016. године утврдило да тим законом није повријеђен витални интерес бошњачког народа. Све то је услиједило као реакција на одлуку Уставног суда БиХ из 2015. године када су судије, одлучујући по апелацији тадашњег бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, утврдиле да дио Закона о празницима РС, којим је тада било регулисано обиљежавање 9. јануара као Дана Републике, није у складу са Уставом БиХ.

 

Издвојена мишљења

Судије Златко Кнежевић и Миодраг Симовић су у издвојеним мишљењима побројали разлоге због чега нису сагласни са осталим колегама. Кнежевић је, између осталог, упитао да ли је Уставни суд одлуком рекао да од 365 редовних дана Народна скупштина може било који датум прогласити као празник осим 9. јануара? Симовић је, наиме, оцијенио да Уставни суд између “судске уздржљивости” и “судског активизма” није извршио прави избор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана