Nebojša Radmanović Poludiverzija u lobiranju za elektronsko glasanje

Darko Gavrilović
Nebojša Radmanović Poludiverzija u lobiranju za elektronsko glasanje

Ne postoji ozbiljna vlast na nivou BiH. Ukazivali smo na to čim je formirana, jer se po sastavu političkih opcija koje su ušle u formiranje vlasti odmah vidjelo da to neće moći da funkcioniše.

 Tri godine su prošle bez ikakvih ozbiljnih rezultata, kaže u intervjuu za "Glas Srpske" potpredsjednik SNSD-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

* GLAS: Nalazimo se pred raspisivanjem izbora i na kraju mandata aktuelnog saziva vlasti. Kako ocjenjujete ovaj mandat, a posebno na nivou BiH, gdje ste delegat u Domu naroda Parlamenta BiH?

RADMANOVIĆ: Jedino što je urađeno na evropskom putu bilo je pod pritiskom Evropljana i zbog toga što je iz RS pokazivana snažna želja da bude uređen sistem koordinacije i napravljeni koraci u realizaciji reformske agende. U posljednja dva-tri mjeseca su se mnogi sjetili da se primiču izbori i pokušali da izmijene Izborni zakon. Potreba za izmjene Izbornog zakona postoji i to svi znaju u BiH, a postoje čak i odluke Ustavnog suda BiH za izmjenu određenih članovi Izbornog zakona, ali o tome niko nije vodio računa do posljednjih nekoliko mjeseci. Nekoliko prijedloga izmjena zakona je propalo, jer ne postoji kvalitetna većina na nivou BiH, koja ne postoji ni za jednu važnu stvar. Sada se dešava da dvije sedmice prije raspisivanja opštih izbora pokušava da se promijeni Izborni zakon. To je sve recidiv nesposobne vlasti na nivou BiH, koja je trebala i morala da bude sastavljena na drugi način i od političkih opcija koje vladaju u entitetima i da pronađe ljude koji mogu da se dogovore. Dakle, sve bi bilo obrnuto ove četiri godine.

* GLAS: Da li želite reći da je potpuno došla do izražaja problematika koja se tiče asimetrije vlasti u entitetima i na nivou BiH, s obzirom na to da se vlast na nivou BiH u suštini sastavlja od predstavnika entiteta i naroda?

RADMANOVIĆ: Trebalo bi da se sastavlja vlast i ona bi mnogo bolje funkcionisala, ali kada umisle neki u Sarajevu da mogu oni da biraju predstavnike drugih naroda, onda dođemo do problema. To se desilo i ovaj put u izboru Savjeta ministara i rukovodilaca oba doma Parlamenta BiH, gdje autentični predstavnici konstitutivnih naroda nisu birali svoje kada su Srbi u pitanju, već su ih izabrali drugi i odmah je to napravilo problem. Znalo se da to neće funkcionisati. To je jedan dio problema. Drugi dio problema je da političke opcije koje su izgubile u svom entitetu i praktično u svom narodu kao u RS konstituišu vlast na nivou BiH i oni počinju da rade protiv svog entiteta i naroda i odmah imate višestruki problem. Dakle, to je bilo očekivano, ali ne do ove mjere, jer smo došli u situaciju da se nešto što je neophodno za razvoj RS ruši sa nivoa BiH i da to ruše srpski poslanici i delegati koji su nezadovoljni sastavom vlasti u RS. Oni ne vode računa o interesu naroda koji ih je izabrao nego o tome da su protiv vlasti RS. To su stvari koje ne bi trebalo ponavljati u budućnosti, jer će odvesti BiH ko zna gdje.

* GLAS: Pomenuli ste Izborni zakon kao jednu od ključnih tema. Gdje je zamka u tom problemu, kako ga riješiti i da li vjerujete da je uopšte moguće doći do rješenja?

RADMANOVIĆ: Nekoliko prijedloga izmjena Izbornog zakona koji su došli iz poslaničkih klupa, a neki od njih se odnose i na sprovođenje odluke Ustavnog suda, nije dobilo većinu ili jesu u jednom, a nisu u drugom domu Parlamenta BiH. Onda se iznenada pojavio prijedlog izmjene zakona koji govori o elektronskom glasanju i to po hitnoj proceduri, zbog navodnih krađa koje se dešavaju širom BiH. Sami predlagači zakona su u jednom svom aktu rekli da ne treba u izbornoj godini mijenjati zakon, što je logično, ali smo ipak došli s tim do dvije sedmice pred raspisivanje izbora. Prijedlog nema podršku Savjeta ministara ili se nije izjasnio o tome, a dobio je i negativno mišljenje od Agencije za zaštitu ličnih podataka. Nismo ni dobili mišljenje Centralne izborne komisije BiH, čiji predstavnici u usmenim razgovorima kažu da su protiv toga, a zvanično niti ih ko šta pita, niti se oni o tome izjašnjavaju. Sve ukazuje na jednu poludiverziju u kojoj pokušavaju da iskoriste ukupnu situaciju za stvaranje ad hok većine, koja bi dovela do usvajanja tih izmjena zakona koji je neprimjenljiv.

* GLAS: Zbog čega bi bio neprimjenljiv?

RADMANOVIĆ: Svima je jasno, čak i onima koji su predložili izmjene zakona i onima koji ih podržavaju, da u slučaju usvajanja tih izmjena zakona novine koje one donose ne možemo primijeniti do izbora. Pitanje je šta je iza toga. Nažalost, takav zakon je po hitnom postupku prošao u Predstavničkom domu, bez obzira na to što ga je predložio veći broj malih političkih partija koje su u opoziciji. Iznenada su dvije političke partije iz pozicije glasale za i to je prošlo. Takav scenario se predviđa i u Domu naroda. Mislim da će biti problem za BiH u cjelini u pogledu sprovođenja izbora, ukoliko to prođe u Domu naroda. Koliko znamo radi se o jednom glasu za ili protiv koji može da presudi, zbog toga je i Dom naroda ušao u kršenje poslovnika i prekidanje sjednice, što je učinio trenutni predsjedavajući, iako na to nije imao pravo i dobili smo problem. BiH se kroz demokratske izborne procese približila evropskom nivou. Sada neko pokušava da nas vrati i da nam napravi probleme veće nego što imamo. Umjesto ovoga trebalo se koncentrisati na sprovođenje odluke Ustavnog suda koja se tiče ravnopravnosti naroda i Mostara da bismo lakše mogli konstituisati vlast poslije izbora, a ne srušiti te prijedloge i upustiti se u bitku za elektronsko glasanje. Ono jeste potrebno i jeste budućnost, ali ne na ovaj način. Niko ne spori da se izborni proces mora digitalizovati i da se mora uraditi na većoj transparentnosti, ali ne preko noći, ne preko koljena, ne bez sredstava i ne bez probe, jer ne možete takvu tehniku staviti na biračka mjesta bez testiranja. Predlagačima izmjena zakona sam odmah na početku predložio da odustanu od hitnog postupka da bismo mogli da uđemo u normalnu procedure i da popravimo zakon amandmanima i vidimo kako to funkcioniše. To sve znači da to nije za ove izbore.

* GLAS: Da li bi rezultati izbora dobijeni na taj način bili legitimni, s obzirom na to da je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH otvoreno ukazala da bi se radilo o kršenju zakona i otkrivanju ličnih podataka?

RADMANOVIĆ: Prvo mislim da je nemoguće to sprovesti u praksi, a onda bi došlo i pitanje da li je to sasvim legalno i legitimno. Materijal Agencije za zaštitu ličnih podataka smo dobili na insistiranje, a ne u redovnoj proceduri. Neko je pokušao u pripremi sjednica da sakrije taj materijal u kojem su ljudi iz agencije stručno obradili i opisali šta su sve problemi u ovakvoj situaciji glasanja. Nekom od predlagača ili njihovih sponzora to nije odgovaralo i onda su sakrili taj materijal. Nešto se iza svega dešavalo krupno, što ne možemo u potpunosti da spoznamo. Poslanici SDS-a u Predstavničkom domu su u raspravi rekli da će biti protiv i da to ne odgovara stvarnosti, a onda su odjedanput poslije pauze svi glasali za. To ukazuje na to da ima krupnijih stvari koje nam niko nije predstavio i da je priča o transparentnosti i izbornoj krađi u stvari floskula. Naravno da ima nekih stvari koje su problematične na izbornim mjestima, ali sve političke partije imaju svoje posmatrače i članove biračkih odbora i vrlo je teško napraviti bilo kakvu situaciju koja je nelegalna, iako ne možemo tvrditi sto odsto da je nema. Ko kaže da je neće biti i kada bude ovakav način glasanja kao što predlažu? Sve ukazuje na to da nije bilo neophodno raditi preko noći i da se moglo na ozbiljan i miran način u redovnoj proceduri doći do izmjena zakona. Ako to nije bilo moguće uraditi tri godine, onda nije trebalo ni sada na ovaj način.

* GLAS: Vjerujete li da je moguć dogovor bošnjačkih i hrvatskih stranaka u vezi sa izmjenama Izbornog zakona koje se tiču realizacije odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda?

RADMANOVIĆ: Ne očekujem dogovor i ne vjerujem da je to moguće dogovoriti u ove dvije sedmice. To znači da ulazimo u proceduru neizvršavanja odluka Ustavnog suda i u situaciju u kojoj će biti teško, a ne bih kao neki katastrofično rekao nemoguće formirati vlast poslije izbora. Ako dođe do nekog načina formiranja vlasti to neće biti na fonu ravnopravnosti naroda, što su prijedlozi koji su zaustavljeni u Parlamentu BiH trebali da sadrže. Prijedlozi promjene Izbornog zakona koji se tiču ravnopravnosti naroda i sprovođenja odluka Ustavnog suda nisu prošli, a onda na brzinu prođe prijedlog koji se odnosi na elektronsko glasanje, koji u čitavoj Evropi nije uspostavljen na svim biračkim mjestima, a ovdje je predviđeno da to bude preko noći uvedeno na svih 5.000 biračkih mjesta.

* GLAS: Kao jedna od opcija nameće se reakcija visokog predstavnika. Očekujete li i taj scenario i šta bi to značilo ako bi se dogodilo?

RADMANOVIĆ: Pripadam onima koji su i u vrijeme kada je visoki predstavnik glumio siledžiju i nametao odluke bili protiv toga, a sada sam još više. Mislim da je vraćanje visokog predstavnika na scenu u smislu nametanja odluka potpuno antidemokratski princip i pokazao bi da nas međunarodna zajednica tjera od EU. I kada bi se to desilo, to ne bi moglo da se odnosi na izmjene Izbornog zakona koje govore o elektronskom glasanju. Moglo bi možda, iako sam i protiv toga, na dio koji govori o zastupljenosti i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i ostalih u BiH. Visoki predstavnik je napola živ i stepen živosti pokazuje samo platom koju dobija. Čitava njegova administracija nije dobra i treba da bude ugašena, a ne da se vraća u život i da nameće odluke u BiH.

* GLAS: Šta će za RS značiti ako ništa ne bude mijenjano u izbornom zakonodavstvu?

RADMANOVIĆ: Prijedlog izmjena koje nalaže odluka Ustavnog suda se ne odnosi na RS. To potvrđuje da smo mi unutar RS riješili sva pitanja u skladu sa ustavima RS i BiH i po svim pozitivnim propisima ravnopravnosti naroda. Sve se odnosi na FBiH zbog dominantnog stava Bošnjaka da oni odlučuju i da oni drugima biraju ljude od članova Predsjedništva do Doma naroda Parlamenta BiH. Nikada se to neće riješiti kako treba dok se čelni ljudi iz sva tri konstitutivna naroda ne dogovore i onda se to lako može pretočiti u zakonske propise. Dok u BiH stalno postoje oni koji hoće drugima da biraju, mi ćemo imati ovaj problem. Nekada ćemo sprovoditi odluke Ustavnog suda, nekada nećemo, ali ćemo uvijek pokušati da izigramo zbog pokušaja dominacije jedne političke opcije. Nažalost duže od 20 godina u Sarajevu to ne mogu da shvate i to stvara probleme svima. Ni oni nisu u ništa boljoj poziciji zbog toga samo im se ponekad čini da jesu. Kada je u pitanju izmjena zakona koja se odnosi na elektronsko glasanje, ona nas se i te kako tiče.

* GLAS: Kako gledate na ponovnu kandidaturu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH?

RADMANOVIĆ: Dva mandata smo zajedno radili i to Predsjedništvo je na sasvim drugi način funkcionisalo nego ovo sada. Čak i Bakir Izetbegović nije ovako funkcionisao i vjerovatno ličnosti utiču na to. Pitanje Komšićevog legitimiteta je bilo i tada prisutno. Nisam mislio da sam pozvan da odlučujem o tome niti da govorim o tome, a tako je i sada. Dakle, Komšić ima pravo da se kandiduje, a druga stvar je pitanje njegovog legitimiteta.

Predsjedništvo BiH nanijelo štetu RS

* GLAS: Kako gledate na rad Predsjedništva BiH u ovom mandatu, a posebno člana iz RS Mladena Ivanića?

RADMANOVIĆ: Predsjedništvo BiH, ako je jedinstveno i ako zna šta hoće, vrlo je važan organ i ima ozbiljnija ovlašćenja nego većina predsjednika pojedinačno u Evropi. Ako nije jedinstveno, ako ima trojicu koji misle da je slikanje i putovanje najvažnija stvar, a tako izgleda, onda nema ništa od njih. Za ove tri i po godine nisu ništa pokazali, pogotovo iz ugla RS. Dvije stvari koje su urađene i sa kojima se hvale su potpuno negativne za RS i nisu izraz jedinstva svih naroda u BiH, nego izraz želje nekih stranih sponzora da nešto promijene. Tu prije svega mislim na "Pregled odbrane", za koji iz ugla RS nije smjelo biti dozvoljeno da bude usvojen ovakav kakav je. Nažalost, ni političari u RS nisu shvatili pravovremeno o čemu se radi. To je potpuno negativna stvar i ključni korak na putu ka NATO-u. Nije ključni korak kao što Mladen Ivanić priča aplikacija za članstvo koja uostalom nije ni prihvaćena, jer je uslovno dobijen MAP, nego je ključni korak na tom putu "Pregled odbrane", koji je omogućio i knjiženje vojne imovine. To su dva krupna propusta iz ugla RS koje je napravio član Predsjedništva BiH iz RS, a imao je pravo veta na to, jer kad je u pitanju odbrana, onda je potreban apsolutni konsenzus i to je mogao lako da spriječi. Kada je u pitanju spoljna politika, imenovanje predstavnika BiH u svijetu je katastrofalno. Svaki dobronamjeran čovjek, ne mora se baviti politikom, kada pogleda imena i karakteristike onih koji su imenovani u ime srpskog naroda i one koji su bili prije vidjeće da je ovo sada katastrofa. I kao kruna svega došla je Strategija spoljne politike BiH. Nije fer da na kraju mandata bude usvojena pa da novi član Predsjedništva BiH koji dođe umjesto njega, a doći će na svu sreću, jer on nije ni trebalo da bude izabran, dobije problem sa usvojenom strategijom kojoj bismo morali posvetiti poseban intervju da analiziramo detalje. Sve ostalo nije ni postojalo u Predsjedništvu, osim što su se njih trojica dogovarala kako će dijeliti pare iz tekuće rezerve, što bivša predsjedništva radila. Nadam se da će se to popraviti i da će Predsjedništvo BiH biti mjesto gdje se iskazuje ravnopravnost i entiteta i naroda, jer ono je tako i zamišljeno. Ovako kako je sada urađeno kada imate čovjeka koga ne zanima njegov entitet i koji samo manipulacijama pokušava da skrene pažnju na sebe i da pokaže kako on kao nešto dobro radi, dobijete ovakav "Pregled odbrane", ovakvu strategiju spoljne politike, ovakav kadar koji nas predstavlja vani, a dobijete i nešto gore da je čitav mandat prošao u spoljnopolitičkoj aktivnosti u ogovaranju vlasti RS, što je nedopustivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana