Nastavljeno suđenje Oriću i Muhiću: Svjedok skrivao istinu zbog prijetnji porodici

Željka Domazet
Nastavljeno suđenje Oriću i Muhiću: Svjedok skrivao istinu zbog prijetnji porodici

Sarajevo - Zaštićeni svjedok izjavio je juče u Sudu BiH na suđenju ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom tjelohranitelju Sabahudinu Muhiću da zbog prijetnji njegovoj porodici nije mogao ranije otkriti istinu o ubistvu trojice Srba u srebreničkim i bratunačkim selima.

Svjedok, koji je na prethodnom ročištu do detalja opisao kako je Orić ubio trojicu Srba, a da je zatim u dvojicu pucao i Muhić, kazao je juče da se plašio počinilaca zločina.

- Ne znam ni zašto nosim oznaku zaštićenog svjedoka. Mojima je već prijećeno i nanose nam belaj. U javnosti je već objelodanjen moj identitet i priča se o tome - rekao je svjedok koji je putem video-linka iz Beograda odgovarao na pitanja odbrane optuženih.

Svjedok je bio borac Armije RBiH, a učestvovao je u više akcija uključujući i operacije u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac 1992. godine, gdje su ubijeni srpski zarobljenici Slobodan Ilić, Milutin Milošević i Mitar Savić za čiju likvidaciju su optuženi Orić i Muhić.

Zaštićeni svjedok je razjasnio i razlike u onome što je rekao u iskazu datom 2003. godine i na prošlom ročištu. Prema službenoj zabilješci iz 2003. godine, on je naveo da je Savića ubio Zulfo Tursunović, a na suđenju da je to učinio Orić.

- To sam uradio, jer sam se plašio komandanta, a Tursunovića nisam. Tursunović je bio na čelu jedinice, a prije rata je ubio dva brata srpske nacionalnosti i bio u zatvoru. Tokom istrage ovo sam ubistvo svalio na Zulfu, jer sam se bojao komandanta. Nisam spominjao ni njega ni Mrču (Muhića), niti sam smio da iznosim detalje - istakao je svjedok.

On je pojasnio i zašto je ranije, prema službenoj zabilješci, naveo da je u Miloševića nakon Orića ispucao šaržer Senad Salihović, a u nekim izjavama pominjao i Muhića.

- Muhića, sa kojim sam u rodu, poznavao sam sa igranki kao Mrču i prilikom ranijih iskaza mislio sam na njega. Muhić je bio jedina podrška Oriću u ratu i on mu je vjerovao. Ni tokom iskaza koji sam dao 2014. godine nisam smio da govorim. Bio sam onemogućen - rekao je svjedok.

Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić tražio je od svjedoka da Sudu odgovori na pitanje da li je u ratu izgubio bližeg člana porodice. Svjedok je odgovorio potvrdno navodeći da je taj član njegove porodice imao 16 godina i da ga je ubila Vojska RS. Janjić je kazao da je ovo pitanje postavio da bi potvrdio vjerodostojnost svjedoka.

Na ročištu održanom 27. februara svjedok je rekao da je Orić udario bivšeg policajca Miloševića, a potom pucao u njega. Svjedok je rekao da je potom Muhić uzeo pušku i pucao po Miloševiću. Ispričao je i da je Orić ubio sudiju Ilića tako što ga je nožem udario u predjelu vrata. Savića, koji je bio fotograf, Orić je, prema istom svjedočenju upucao iz kolta pogodivši ga u prsa, nakon čega je u njega pucao i Muhić.

Odbrana je negirala da je svjedok bio pripadnik Armije RBiH i da je bio blizu Orića, a pokušala je i da ospori njegov kredibilitet svjedoka pokazujući dokument iz krivične evidencije u kojoj se navodi da je 11 puta osuđivan.

Nastavak suđenja Oriću i Muhiću za počinjeni ratni zločin zakazan je za 22. mart.

Orićevi dobacivali svjedoku

Suđenju je prisustvovalo više desetina žena iz Udruženja "Majke Srebrenice" i saboraca Nasera Orića i Sabahudina Muhića. Zaštićenog svjedoka prekidali su povicima "lažeš", "izmišljaš"... Orić je iz Suda BiH izašao u pratnji jedne djevojke za koju je novinarima rekao da je to njegova kćerka i budući advokat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana