Nastavlja se kriza u FBiH: Hrvati ulažu veto na izborne jedinice

nezavisne.com
Nastavlja se kriza u FBiH: Hrvati ulažu veto na izborne jedinice

Sarajevo - Hrvatski predstavnici u Federaciji BiH iskoristit će sve mogućnosti da zaštite svoja prava, pa i mogućnost ulaganja veta, kako bi zaštitili svoj nacionalni vitalni interes.

Rekao je ovo za “Nezavisne” Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, komentarišući odluku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji je u srijedu sa 65 glasova, bez prisustva Kluba HNS-a, izglasao Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamenta FBiH.

Ovom odlukom Parlamenta politička kriza u Federaciji BiH se produbila jer ukoliko Hrvati ulože veto, što proizlazi iz Čavarine izjave, posla će biti i za Ustavni sud BiH. Kako će se odvijati dalja situacija, zavisi i od Doma naroda FBiH, a Čavara ističe za “Nezavisne” da se nada da ovaj dom neće podržati prijedlog, koji je, prema njegovom mišljenju, neustavan jer je suprotan odluci Ustavnog suda BiH.

“Cilj predloženog zakona je osigurati da se i dalje nastavi mogućnost da Bošnjaci biraju i Srbe i Hrvate u klubove naroda u Parlamentu FBiH, kako bi se Federacijom upravljalo jednostrano od strane Bošnjaka”, rekao je Čavara. Ističe da će učiniti sve kako bi zaštitio Ustav i interese hrvatskog naroda.

“Ovaj zakon ne može doživjeti proglašenje”

“Preuzimajući dužnost dao sam prisegu da ću poštivati Ustav, poštujući legitimitet i zakonitosti. Ovaj zakon ne može doživjeti proglašenje, on znači negiranje institucija BiH”, kaže Čavara.

Izrazio je uvjerenje da se neće desiti situacija da zakon dođe njemu na potpis, jer kao predsjednik FBiH dužan je potpisati svaki akt, i još jednom ponovio da se nada da Dom naroda neće usvojiti zakon.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH po hitnom postupku predložili su poslanički klubovi SDA, SBB-a DF-a i SDP-a i srpski delegat u Domu naroda FBiH Predrag Kojović. Oni tvrde da zakon implementira odluku Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, te da nema nikakve prepreke da Ustavni sud BiH podrži ovaj prijedlog.

Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba DF-a u Predstavničkom domu FBiH, ističe da je prijedlog dobar i da je ovo posljednji pokušaj u ovom mandatu da se riješi problem kako bi se mogli implementirati rezultati oktobarskih izbora u FBiH. Siguran je da u Domu naroda postoji natpolovična većina da zakon dobije podršku, a da će i ukoliko Klub Hrvata u ovom domu uloži veto, Ustavni sud BiH u roku od 30 dana donijeti odluku koja će biti u korist zakona.

S njim se slaže i njegov kolega Aner Žuljević (SDP), delegat u Domu naroda FBiH, koji tvrdi da predloženi zakon nije u koliziji s Ustavom i zakonima.

Na upit šta će se desiti ukoliko Čavara odbije potpisati zakon, kazao je da bi to bilo jasno kršenje Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma.

“Mislim da se radi o izjavama koje malo treba da potpale političku situaciju”, kazao je Žuljević, dodavši da bi Čavara počinio krivično djelo ukoliko bi odbio potpisati zakon koji je dobio većinu glasova u oba parlamenta i za koji je Ustavni sud BiH rekao da ne ugrožava vitalni nacionalni interes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana