Наплата дуга за телефон и РТВ таксу без пресуде суда

Свјетлана Шурлан
Наплата дуга за телефон и РТВ таксу без пресуде суда

Бањалука - Дуговања за телекомуникационе услуге и РТВ таксу убудуће би могла бити принудно наплаћивана по скраћеном поступку и без претходног судског поступка.

Новине су предвиђене измјенама Закона о извршном поступку, који је упућен у процедуру усвајања у Народној скупштини РС. Иницијатива за измјене закона потекла је од основних судова који су од Министарства правде РС затражили да буде прописано да као вјеродостојна исправа буде третиран рачун или извод за телекомуникационе услуге и РТВ таксу.

Ако иницијатива добије подршку посланика, то ће у пракси значити да грађани више неће бити тужавани за дуг и неће бити вођен парнични поступак, већ ће они којима дугују предлагати извршење и директно покретати поступак принудне наплате.

У Министарству правде су подржали измјене закона, наводећи да у основним судовима у Српској сваке године у просјеку буде поднесено око 25.000 тужби у споровима мале вриједности, а у око 16.000 случајева она не прелази 1.500 КМ.

- У тим случајевима једини доказ је неплаћени рачун или извод за телекомуникационе услуге и РТВ таксу и на основу њега суд и уважи тужбу. Прописивање рачуна као вјеродостојне исправе учинило би судски поступак ефикаснијим јер странке не би подносиле тужбу и покретале парнични поступак, који у просјеку траје двије до три године и након којег морају покренути извршни поступак, већ би подносиле приједлог за извршење и директно покренуле извршни поступак - образложили су у Министарству правде.

Извршни поступак не би могао бити покренут ако би дужник уложио жалбу, односно приговор на рјешење о извршењу. У том случају суд би супротстављене стране упутио на парнични поступак.

- Предложено рјешење ће растеретити основне судове за око 16.000 тужби годишње у парничним предметима, што чини 43 одсто укупног броја парница које годишње воде - навели су у Министарству правде.

Истичу да предложене измјене закона неће утицати на умањење буџета, нити на повећање трошкова за стране у поступку. Тренутно такса за подношење тужбе износи 50, а на приједлог за извршење 25 КМ. Измјенама закона је предложено постојање само таксе за извршење, која би износила 75 КМ, што значи да би трошкови за странке и буџетски приходи остали непромијењени.

У Синдикату правосуђа РС истичу да би нова законска рјешења била добра да имамо уређено друштво.

- Међутим, ми смо далеко од тога. С једне стране предложена су рјешења која иду на терет грађана, а с друге није регулисано питање принудне наплате код јавних предузећа која праве милионска дуговања. Ријеч је само о још једном убрзаном процесу принудне наплате код грађана који су у све већој финансијској дубиози - казао је предсједник Синдиката правосуђа Синиша Петровић и додао да нова законска рјешења нису хумана.

Законска рјешења идентична предложеним новинама примјењују Србија и Хрватска.

Извршење на терет буџета

Измјенама Закона о извршном поступку брисане су одредбе којима се ограничава спровођење извршења правоснажних судских пресуда из буџета РС, градова и општина до висине износа на буџетској позицији предвиђеној за те намјене.

Наведена измјена закона била је неопходна ради спровођења одлуке Уставног суда РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана