Намјенска индустрија од 2012. прави тешко наоружање за Бошњаке

РТРС
Намјенска индустрија од 2012. прави тешко наоружање за Бошњаке

Бањалука - Намјенска индустрија Федерације БиХ /ФБиХ/ од средине 2012. године плански, по налогу СДА, тајно ради на изради тешког наоружања и муниције за потребе паравојних формација Бошњака у случају избијања нових сукоба, наводи се у документима страних обавјештајних служби који су у посједу РТРС-а.

“На више тајних локација у дјеловима ФБиХ које контролишу Бошњаци складишти се тешко наоружање, муниција и стрељачко наоружање. Оруђа и опрема се у дијеловима пребацују на тајне локације гдје се складиште и склапају”, наведено је у овим документима.


У документима се наводи да за план и активности у вези са наоружавањем паравојних структура око СДА зна мали број људи у врху ове странке, међу којима су Денис Звиздић, шеф Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Осман Мехмедагић Осмица и некадашњи генерали такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић и Рамиз Дрековић.

РТРС подсјећа на раније пријетње лидера СДА Бакира Изетбеговића хаубицама, пушкама, ракетним системима, произведеним на територији ФБиХ.

“Радићемо то за тржиште, али и за не дај Боже”, рекао је Изетбеговић.

Осим њега, и премијер ФБиХ Фадил Новалић се “хвалио” резултатима федералне Владе пред страначким колегама да расте војна намјенска индустрија и то не само због извоза.

“Ви сте свједоци да намјенска индустрија не служи само извозу. Она повећава сигурност наше земље у моменту када се и Србија и Хрватска наоружавају. Ми смо у овом мандату завршили производњу самоходних хаубица 155 милиметара, производњу пушке. Наше гранате данас умјесто 20 километара лете 42. Идемо на 50 километра”, говорио је Новалић.

У документима се тврди да је 2012. године тајно изнесено и ускладиштено тешко оружје, топови и хаубице - два до три дивизиона великог домета, ВБР-два дивизиона разних калибара, као и муниција за њих.

Исти извор наводи да се у рејону Хаџића и Пазарића налазе складишта са неколико милиона метака стрељачке муниције разних калибара.

За наведене локације зна само мали број људи, који су под контролом шефа ОБЕ Мехмедагића Осмице. О овоме су излагали Атиф Дудаковић и Рамиз Дрековић, заједно са Осмицом, код Бакира Изетбеговића, током састанка у фебруару у Сарајеву, преноси РТРС.

Исти извор истиче да ово потврђује наводе да је ОБА под потпуном контролом СДА, те да је активно укључена у дестабилизацију прилика у Републици Српској, заједно са лидерима бошњачких партија и појединим политичарима из Српске, прије свега СДС-овим шефом изборног штаба Драганом Мектићем, који је укључен и познаје само дио овог дјеловања, прије свега, онај о британским обавјештајцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана