Naložen hitan popis imovine u Hrvatskoj

Ž. D.
Naložen hitan popis imovine u Hrvatskoj

Sarajevo - Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je da je na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara BiH donesen zaključak da što prije mora biti utvrđeno kojom imovinom BiH raspolaže u Hrvatskoj.

- Još 2015. godine je dogovoreno da će u vezi sa ovim pitanjem biti potpisan bilateralni sporazum. Sada smo od Hrvatske dobili čvrsto obećanje da će formirati svoj tim za pregovore kako bismo sklopili bilateralni sporazum koji bi preciznije definisao pitanje sukcesije imovine nekadašnje Jugoslavije - rekao je Grubeša.

Kazao je da se radi najvećim dijelom o imovini koja se nalazi u primorju i da je riječ o nekretninama kojima niko nije upravljao i koje su uglavnom zapuštene.

- Ako je neko donio validne dokumente da je pravni sljedbenik te imovine, Hrvatska je skidala zabranu raspolaganja tom imovinom. Pokrenuti su neki sporovi i o tome će odlučivati sudovi. Kroz Aneks G maksimalno ćemo se pojačati stručnjacima i da za pola godine imamo okvir bilateralnog sporazuma sa Hrvatskom - rekao je Grubeša.

Hrvatska je nedavno donijela zakon na osnovu kojeg imovinu iz BiH može dodijeliti na korišćenje, a poslije 30 godina i u vlasništvo ako se njeni vlasnici ne jave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana