Наложен хитан попис имовине у Хрватској

Ж. Д.
Наложен хитан попис имовине у Хрватској

Сарајево - Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је да је на јучерашњој сједници Савјета министара БиХ донесен закључак да што прије мора бити утврђено којом имовином БиХ располаже у Хрватској.

- Још 2015. године је договорено да ће у вези са овим питањем бити потписан билатерални споразум. Сада смо од Хрватске добили чврсто обећање да ће формирати свој тим за преговоре како бисмо склопили билатерални споразум који би прецизније дефинисао питање сукцесије имовине некадашње Југославије - рекао је Грубеша.

Казао је да се ради највећим дијелом о имовини која се налази у приморју и да је ријеч о некретнинама којима нико није управљао и које су углавном запуштене.

- Ако је неко донио валидне документе да је правни сљедбеник те имовине, Хрватска је скидала забрану располагања том имовином. Покренути су неки спорови и о томе ће одлучивати судови. Кроз Анекс Г максимално ћемо се појачати стручњацима и да за пола године имамо оквир билатералног споразума са Хрватском - рекао је Грубеша.

Хрватска је недавно донијела закон на основу којег имовину из БиХ може додијелити на коришћење, а послије 30 година и у власништво ако се њени власници не јаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана