Најжешћи дуели у борби за посланичка мјеста “тројци” и “осмици”

Дарко Момић
Најжешћи дуели у борби за посланичка мјеста “тројци” и “осмици”

Бањалука - Најжешћа борба за мјесто у посланичким клупама Народне скупштине РС поново ће се водити у изборној јединици три у којој ће носиоци изборних листа бити најпрепознатљивија политичка имена и неки од највиших партијских функционера.

Листу СНСД-а највјероватније ће предводити градоначелник Бањалуке и члан кључних страначких органа Игор Радојичић, док је мјесту носиоца листе СДС-а за сада најближи актуелни посланик и потпредсједник странке Недељко Гламочак. Поред њих двојице носиоци листа својих странака биће актуелни шеф републичког парламента и замјеник предсједника ДНС-а Недељко Чубриловић, затим министар иностраних послова БиХ и потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак, лидер НДП-а и бивши предсједник Српске Драган Чавић, те амбициозни и утицајни шеф бањалучких социјалиста Горан Селак.

Поред “тројке” веома интересантна ће бити и трка у изборној јединици осам у којој ће као носиоци листа на црту изаћи потпредсједник СНСД-а Марко Видаковић, шеф Градског одбора СДС-а Источно Сарајево и дугогодишњи парламентарац на нивоу БиХ Дарко Бабаљ, актуелни шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини РС Мирослав Брчкало и предсједник сарајевско-романијског одбора ДНС-а и директор “Путева РС” Ненад Нешић.

Занимљивих дуела биће и у осталим изборним јединицама, али у некима се још не зна ко ће бити на челу изборних листа. У “јединици” се за сада зна само да ће Перица Бундало бити на челу листе ПДП-а, док у осталим странкама још нису донијели одлуке. ДНС на данашњој сједници треба да одлучи да ли ће лидер ове странке Марко Павић предводити листу, у СДС-у ће на сједници Главног одбора заказаној за 1. јул одлучити да ли ће први бити Душан Берић из Приједора или начелник Костајнице и потпредсједник странке Драго Бундало, док у СНСД-у још нико не жели да каже ко су потенцијални кандидати, а према незваничним информацијама то би могла да буде бивша начелница Новог Града Сњежана Рајилић.

У “двојци” се знају кандидати СДС-а и ПДП-а и то су искусни парламентарци Миладин Станић и Милан Шврака, кандидат СНСД-а још није познат, док би носилац листе ДНС-а могао да буде министар просвјете и културе Дане Малешевић.

У четвртој изборној јединици за четири посланичка мандата ће се, као и прије четири године, борити само двије најјаче странке СНСД и СДС. Листу СНСД-а ће поново предводити Игор Жунић, док ће носилац листе СДС-а поново бити изабран између Стеве Јоксимовића из Модриче и Наде Планинчевића из Дервенте. Остале странке немају ни приближан капацитет за директан посланички мандат у “четворци”.

У “петици” ће копља укрстити потпредсједник СДС-а и замјеник градоначелника Добоја Небојша Марић, шеф теслићког СНСД-а и министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић, посланик ДНС-а из Добоја Славко Глигорић, а у борбу за посланички мандат ће и први човјек добојских социјалиста и директор Фонда за заштиту животне средине РС Срђан Тодоровић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић биће носилац листе СДС-а у “шестици”, листу ПДП-а предводиће предсједник бијељинског парламента Славиша Марковић, кандидатску листу своје странке носиће и лидер СП-а Петар Ђокић, а први пут у трку иде шеф СНСД-а у Бијељини Недељко Ћорић.

Бирач и Херцеговина

Потпредсједници СНСД-а, СДС-а и ДНС-а Радован Вишковић, Костадин Васић и Споменка Стевановић носиће листе у “седмици” и готово су сигурни у добијању мандата.

У Херцеговини ће листе  предводити СНСД-ов генерални секретар и градоначелник Требиња Лука Петровић, СДС-ов начелник Гацка Милан Радмиловић, потпредсједник СП-а Максим Скоко и потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић, док ПДП и ДНС у овој изборној јединици немају нека широј јавности препознатљива имена.

Трка у изборној јединици три

СНСД - Игор Радојичић

СДС - Недељко Гламочак

ДНС - Недељко Чубриловић

ПДП - Игор Црнадак

НДП - Драган Чавић

СП - Горан Селак

Трека у изборној јединици осам

СНСД - Марко Видаковић

СДС - Дарко Бабаљ

ПДП - Мирослав Брчкало

ДНС - Ненад Нешић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана