Najviše novca za sport, školstvo i lokalne puteve

Svjetlana Šurlan
Najviše novca za sport, školstvo i lokalne puteve

Banjaluka - Sanacija i izgradnja osnovnih škola, vodovoda, puteva, objekata iz oblasti kulture, socijalne i zdravstvene zaštite dio su spisak na kojem je 58 kapitalnih projekata vrijednih 42,7 miliona KM čije je finansiranje odobrila Vlada RS.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da je to samo dio projekata za koje je donesena odluka o finansiranju u 2018. godini.

- Ove godine donesene su odluke u ukupnom iznosu većem od 60 miliona KM. Sredstva su obezbijeđena sa budžetske pozicije javnih investicija i od klirinškog duga, a projekti će biti implementirani u 45 jedinica lokalne samouprave - rekao je Tegeltija.

Dodao je da je osnovno opređeljenje Vlade prilikom donošenja odluke bilo da se investira u lokalne zajednice s ciljem poboljšanja kvaliteta uslova života ljudi.

- Odluke o usmjeravanju sredstava donesene su na osnovu zahtjeva lokalnih zajednica - kazao je Tegeltija.

Dodao je da je za oblast obrazovanja, odnosno izgradnju i sanaciju osnovnih škola i Studentskog doma "Nikola Tesla" u Banjaluci odobreno 5,9 miliona KM.

- Odobreno je 2,8 miliona za sanaciju Studentskog doma "Nikola Tesla" u Banjaluci i 1,2 milion maraka za dogradnju banjalučke Osnovne škole "Branko Radičević" - precizirao je Tegeltija.

Za podršku Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu odobreno je 2,5 miliona KM, a isti iznos i za sanaciju Banskog dvora u Banjaluci.

- Za lokalnu putnu infrastrukturu odobreno je 5,8 miliona, a za izgradnju ili unapređenje sistema vodosnabdijevanja 1,7 miliona KM - naglasio je Tegeltija.

Sportske ili fiskulturne dvorane biće izgrađene ili završene u osam lokalnih zajednica, za šta je odobreno 9,8 miliona KM.

Izgradnja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci podržana je sa tri miliona, a nastavak adaptacije kompleksa Ministarstva unutrašnjih poslova u Zalužanima biće finansiran sa 3,3 miliona KM.

- To je samo dio projekata koje smo odobrili. Ima zahtjeva pojedinih lokalnih zajednica koje još nismo odobrili. Ima projekata na nivou Vlade i pojedinih ministarstava. Već u maju odabraćemo dodatni dio projekata koje želimo da finansiramo. Naš plan je da u 2018. godini više od 100 miliona KM stavimo na raspolaganje za kapitalne projekte - naglasio je Tegeltija.

Donacija iz Srbije

Zoran Tegeltija je podsjetio da postoje i projekti koje finansira Vlada Srbije sa doniranih oko deset miliona KM.

- Ta sredstva su dominantno namijenjena lokalnim zajednicama sa kojima ćemo ovih dana potpisati sporazume, nakon čega će biti sprovedena procedura izbora izvođača radova - kazao je Tegeltija i dodao da će novcem iz Srbije osim infrastrukturnih projekata biti finansirani i projekti samozapošljavanja mladih do 35 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana