Највише новца за спорт, школство и локалне путеве

Свјетлана Шурлан
Највише новца за спорт, школство и локалне путеве

Бањалука - Санација и изградња основних школа, водовода, путева, објеката из области културе, социјалне и здравствене заштите дио су списак на којем је 58 капиталних пројеката вриједних 42,7 милиона КМ чије је финансирање одобрила Влада РС.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да је то само дио пројеката за које је донесена одлука о финансирању у 2018. години.

- Ове године донесене су одлуке у укупном износу већем од 60 милиона КМ. Средства су обезбијеђена са буџетске позиције јавних инвестиција и од клириншког дуга, а пројекти ће бити имплементирани у 45 јединица локалне самоуправе - рекао је Тегелтија.

Додао је да је основно опређељење Владе приликом доношења одлуке било да се инвестира у локалне заједнице с циљем побољшања квалитета услова живота људи.

- Одлуке о усмјеравању средстава донесене су на основу захтјева локалних заједница - казао је Тегелтија.

Додао је да је за област образовања, односно изградњу и санацију основних школа и Студентског дома "Никола Тесла" у Бањалуци одобрено 5,9 милиона КМ.

- Одобрено је 2,8 милиона за санацију Студентског дома "Никола Тесла" у Бањалуци и 1,2 милион марака за доградњу бањалучке Основне школе "Бранко Радичевић" - прецизирао је Тегелтија.

За подршку Европском омладинском олимпијском фестивалу одобрено је 2,5 милиона КМ, а исти износ и за санацију Банског двора у Бањалуци.

- За локалну путну инфраструктуру одобрено је 5,8 милиона, а за изградњу или унапређење система водоснабдијевања 1,7 милиона КМ - нагласио је Тегелтија.

Спортске или фискултурне дворане биће изграђене или завршене у осам локалних заједница, за шта је одобрено 9,8 милиона КМ.

Изградња српско-руског храма у Бањалуци подржана је са три милиона, а наставак адаптације комплекса Министарства унутрашњих послова у Залужанима биће финансиран са 3,3 милиона КМ.

- То је само дио пројеката које смо одобрили. Има захтјева појединих локалних заједница које још нисмо одобрили. Има пројеката на нивоу Владе и појединих министарстава. Већ у мају одабраћемо додатни дио пројеката које желимо да финансирамо. Наш план је да у 2018. години више од 100 милиона КМ ставимо на располагање за капиталне пројекте - нагласио је Тегелтија.

Донација из Србије

Зоран Тегелтија је подсјетио да постоје и пројекти које финансира Влада Србије са донираних око десет милиона КМ.

- Та средства су доминантно намијењена локалним заједницама са којима ћемо ових дана потписати споразуме, након чега ће бити спроведена процедура избора извођача радова - казао је Тегелтија и додао да ће новцем из Србије осим инфраструктурних пројеката бити финансирани и пројекти самозапошљавања младих до 35 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана