Највећи миграциони притисак на Бијељину, 40 могућих прелаза

nezavisne.com
Највећи миграциони притисак на Бијељину, 40 могућих прелаза

Бијељина - На подручју Републике Српске закључно с данашњим даном евидентирана су 2.244 мигранта, истакнуто је након другог састанка Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије РС, а који је данас одржан у Бијељини.

Како је поручено, састанак је организован како би се утврдило стање у Бијељини и Зворнику у вези с приливом миграната.

Истакнуто је да је само на територији те двије општине затечено око 1.200 миграната, а да је Бијељина због свог географског положаја највише изложена те да се у њој сад налази око 800 лица.

Милош Стевановић, градски менаџер Бијељине, рекао је да неће бити дозвољена изградња прихватних центара.

"Немамо намјеру да омогућимо грађење прихватних центара, с обзиром на то да поштујемо закључак Владе у којем је јасно наведено да се они не могу задржавати на територији РС", истакао је он. Наглашено је да је само на подручју Јање, код Бијељине, због сложеног терена и бројних путева олакшано кретање миграната.

"На воденој граничној линији, коју покрива Полицијска управа Бијељина, дужине око 80 километара, евидентирано је око 40 прелаза преко којих илегални мигранти могу да пређу", нагласио је Драган Јевђенић, начелник Управе полиције МУП-а РС, додајући да заједно с подручјем Зворника водена гранична линија износи 180 километара, као и да је то веома велики терен који треба да се надзире. Подсјетио је да је у јуну потписан споразум с Граничном полицијом БиХ о пружању помоћи и оперативној сарадњи и да тренутно око 80 полицијских службеника помаже Граничној полицији у надзору.

"Договорили смо се с Граничном полицијом да на подручју Бијељине повећамо број полицијских службеника који ће радити надзор границе и прихватили њихов захтјев да Републичка управа цивилне заштите уступи полицији РС два чамца, која би се користила за надзор границе и одвраћање илегалних миграната", појаснио је и истакао да је на састанку закључено да је неопходно организовати рад Службе за странце у Бијељини у три смјене, да би се избјегла могућност кретања миграната без надзора, као и да је Координационо тијело остало при закључку Владе да на подручју РС нема услова ни капацитета за смјештај илегалних миграната. Истакнуто је и да ће полиција РС пружити максималну помоћ колегама из Граничне полиције.

Стевановић је навео да Градска управа Бијељина сарађује с полицијом РС и да је заједнички и главни циљ да се мигрантима омогући несметан и брз пролазак преко територије РС.

"Највећи број миграната је из Пакистана, али их све више има и из Ирана, с обзиром на то да је Србија либерализовала визни режим с том земљом. Бијељина је мјесто гдје они највише долазе, али нисмо у ситуацији хуманитарне катастрофе нити су мигранти правили безбједносне проблеме, мада, с обзиром на то да долази зима, треба да се размотри на који начин ће се рјешавати питање миграната. Градска управа ће уступити полицији ресурсе Цивилне заштите, прије свега чамце, који ће им помоћи у раду", навео је Стевановић, додајући да ће Бијељина помоћи мигрантима и хуманитарно, у складу са својим могућностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана