Најнижа плата од 1. августа 440 марака

Срна
Најнижа плата од 1. августа 440 марака

Бањалука - Влада Републике Српске, на приједлог Економско-социјалног савјета, донијела је одлуку о измјени одлуке о најнижој плати у Српској у 2018. години, која сада износи 440 КМ и исплаћиваће се од 1. августа.

Ова одлука је још једна у низу мјера Владе предузетих с циљем стварања што повољнијег привредног амбијента и положаја радника у Српској кроз смањивање фискалних оптерећења у сврху повећања плата и заштите најнижих плата, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Влада је на данашњој сједници донијела рјешење о давању сагласности Министарству за избјеглице и расељена лица за утрошак 268 хиљада КМ, од чега ће за капиталне грантови за финансирање повратка у ФБиХ бити издвојено 60 хиљада КМ.

“На име дознака за финансирање повратка у ФБиХ издвојено је 15 хиљада КМ, за дознаке за финансирање повратка у Републику Српску осам хиљада КМ, док су капитални грантови за рјешавање проблема интерно расељених лица 40 хиљада КМ и капитални грантови за финансирање повратка у Српску 145 хиљада КМ”, наведено је у саопштењу.

Влада Републике Српске усвојила је и информацију о стању у пољопривредној производњи, с фокусом на стање у производњи пшенице и малина.

У саопштењу се додаје да Влада подржава мјере и активности које предузима Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, а које су усмјерене на стабилизацију дохотка пољопривредних произвођача и могућност обнављања циклуса производње, кроз подстицајне мјере које проводи Влада.

Влада се данас упознала и о извјештају Комитета за координацију надзора финансијског сектора Српске за 2017. годину, у којем се наводи да је остварен позитиван финансијски резултат на нивоу банкарског и микрокредитног сектора.

“Позитиван резултат и раст обрачунате премије остварен је у области осигурања, при чему је у обрачунатој премији доминантно учешће имала обрачуната премија осигурања од аутоодговорности”, наведено је у извјештају.

У извјештају се додаје да је евидентан наставак тренда раста учешћа дужничких хартија од вриједности у укупно оствареном промету на Бањалучкој берзи хартија од вриједности, али и смањење броја учесника на тржишту капитала осим инвестиционих фондова.

Из Владе напомињу да је Комитет дао допринос доношењу Закона о заступању у осигурању и посредовању у осигурању и реосигурању, Закона о измјенама и допунама Законом о Пензијском резервном фонду, Закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету.

“У наредном периоду, јачање финансијског сектора и његове отпорности на поремећаје биће кључне активности Комитета, с посебном пажњом усмјереном на спровођење строжих правила пословања банака ради обезбјеђења стабилног и сигурног финансијског система и заштите депонената, као и веће тржишне дисциплине пословања банака”, наведено је у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана