Najavljena blokada vlasti na nivou FBiH i BiH na vidiku

Najavljena blokada vlasti na nivou FBiH i BiH na vidiku 16.10.2018 12:36 | nezavisne.com

Sarajevo - Kao što je bilo i najavljeno prije oktobarskih izbora da će konstituisanje vlasti na nivou Federacije BiH, ali i BiH, biti teško ostvarivo, prema prvim izjavama stranačkih prvaka iz FBiH, to je na vidiku, što će zasigurno dovesti do već očekivane blokade.

Ovome u prilog ide najava Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH i još aktualnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, da je apsolutni uvjet ove stranke za uspostavu vlasti promjena Izbornog zakona BiH u FBiH, koja je dočekana s rezervom. Tako u SDA kažu da su spremni na pregovore o Izbornom zakonu, ali da neće pristati na maksimalističke zahtjeve HDZ-a, dok iz SDP-a ističu da sve stranke imaju svoje zahtjeve, a ne samo HDZ.

“Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstava sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo definirati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i europski put BiH”, rekao je Čović. Dodao je da izborni rezultati daju za pravo HDZ-u da do kraja bude u poziciji da opravda kredibilitet koji su mu dali birači.

Sa druge strane, Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, rekao je juče da je ova stranka uvijek bila posvećena da dođe do izmjena Izbornog zakona i da se uskladi s presudama Ustavnog suda BiH, ali da to bude u skladu s Ustavom FBiH.

“I danas smo spremni da učestvujemo u izmjeni Izbornog zakona bez bilo kakvih ucjena”, kazao je Osmanović. Tvrdi da HDZ BiH snosi veliku odgovornost što i prije nije došlo do izmjena Izbornog zakona zato što je, kako je istakao, postavio neke maksimalističke zahtjeve koje će biti teško provesti.

Osvrćući se i na Čovićeve tvrdnje da bez HDZ i HNS neće biti moguće formiranje vlasti, Osmanović je rekao da je u ovom trenutku to teško konstatovati.

“Vidjećemo koga ćemo dobiti iz skupština kantona u Federaciji u federalni Dom naroda. Ali sve političke stranke su u obavezi da u skladu sa zakonom pristupe implementaciji izbornih rezultata, pa tako i HDZ. Nije dobro ucjenjivati bilo koga bilo čim i time dovoditi u pitanje implementaciju izbornih rezultata”, poručio je Osmanović.

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH, kaže da je Čovićeva izjava politički stav, te da vjeruje da i druge političke stranke u BiH imaju, takođe, svoje neke uslove.

“I SDP BiH nema namjeru ulaziti u bilo kakvu vlast, a da se ne krene konačno u brobu s kriminalom i korupcijom, da se usvoje neki zakoni koji su za nas vrlo važni prije nego što se uopšte i pomisli o formiranju vlasti”, kazao je Magazinović.

Ističe da Čović igra svoju politiku i da nastavlja tamo gdje je stao.

“Najbolja je adresa da to vidite sa SDA jer su oni dugogodišnji partneri”, rekao je Magazinović.

SNSD, apsolutni pobjednik na prethodnim izborima u RS, kaže da su u ovom entitetu spremni da formiraju vlast i da imenuju predstavnike i za zajedničke institucije.

Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a, kazao je da su izmjene Izbornog zakona BiH bile kamen spoticanja u FBiH i da je evidentno da je FBiH remetilački faktor i problem.

“Što se tiče Republike Srpske, u njoj su izbori provedeni demokratski. Čekamo da CIK BiH objavi zvanične rezultate. Formiraćemo demokratski i bez problema vlast u RS i 14 poslanika iz Srpske u Predstavnički dom BiH”, kazao je Košarac, koji je potcrtao da se situacija u FBiH dodatno zakomplikovala zbog izbora Željka Komšića.

Čović: Nikad više neće jedan narod birati predstavnike drugom

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, rekao je juče nakon sjednice Predsjedništva stranke u Kupresu, da se više nikada neće dogoditi da jedan narod bira predstavnike drugom narodu na bilo kojem nivou vlasti u BiH.

“Nadam se da imamo dovoljno elemenata da to zaštitimo”, poručio je Čović i najavio da razgovore s opštinskim organizacijama stranke.

“U narednih deset dana obići ću sve naše odbore i komunikacijom s prijateljima po stranačkoj hijerarhiji iskomentirati rezultate izbora. Za 23. listopad smo dogovorili da ću poslati poziv za sastanak s Predsjedništvom HNS-a. Vjerujem da ćemo nakon tog sastanka moći govoriti o svim aktivnostima HNS-a”, rekao je Čović.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica