Na zbrinjavanje migranata potrošeno 5,5 miliona €

Vedrana Kulaga
Na zbrinjavanje migranata potrošeno 5,5 miliona €

Sarajevo - Broj ilegalnih migranata na teritoriji BiH raste iz dana u dan, a Međunarodna organizacija za migracije (IOM) utrošila je od januara do kraja aprila ove godine gotovo 5,5 miliona evra za njihov smještaj, hranu i druge potrepštine.

Ti podaci objelodanjeni su u najnovijoj informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata, koja je usvojena na sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu prošle sedmice i koja je upućena u parlamentarnu proceduru.

U informaciji, koju na osnovu ranijih zaključaka priprema Ministarstvo bezbjednosti BiH, napravljen je presjek stanja na terenu i naglašeno da je u pet mjeseci ove godine nastavljen trend povećanja nezakonitih prelazaka granice, koji je obilježio i 2018, kada su Službi za poslove sa strancima prijavljena ukupno 23.902 nezakonita migranta.

Toj službi je od 1. januara do 5. juna prijavljen 9.081 migrant. Najviše ih je stiglo iz Pakistana - 36,3 odsto, slijede državljani Bangladeša - 9,2 odsto, Iraka 8,8 odsto, Sirije 8,7 odsto, te Avganistana 7,5 odsto. Među ostalima su najzastupljeniji državljani Alžira, Irana, Maroka, Indije i Pakistana.

U informaciji ministarstva je navedeno da je Međunarodna organizacija za migracije dostavila pregled utroška novca od januara do kraja aprila iz IPA projekta “Posebne mjere za podršku odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH”. Ukupno je realizovano 5,48 miliona evra, od čega je 1,12 miliona utrošeno od strane partnera UNHCR-a i UNICEF-a.

Najviše novca - 1,33 miliona evra, utrošeno je za obezbjeđivanje smještaja ilegalnih migranata, a ostatak novca je otišao za hranu, neprehrambene artikle i druge izdatke na terenu.

Ministarstvo bezbjednosti je u dokumentu nabrojalo koje se aktivnosti sprovede u okviru držanja pod kontrolom migrantske krize. U toku je, kako su naglasili, oglas za popunjavanje 100 radnih mjesta u Graničnoj policiji BiH, koji će nakon toga provesti osam mjeseci na školovanju kako bi mogli biti stavljeni na raspolaganje toj organizaciji.

Konsultacije se još vode o protokolu sa MUP-om Mađarske na osnovu kojeg bi Mađari stigli u ispomoć službenicima u nadzoru granice, a navedeno je i da je sa predstavnicima Slovačke održan sastanak u vezi sa inicijativom o spremnosti te države da pomogne i pruži pomoć kroz angažovanje svojih policijskih službenika na granici BiH, kao i u tehničkoj opremi.

Od predstavnika Unsko-sanskog kantona je zatraženo preduzimanje mjera da bi se onemogućio transport migranata vozovima “Željeznica FBiH” jer ih je, samo za sedam dana, 1.100 stiglo na to područje. Iz tamošnjeg MUP-a su upozorili na trend povećanja broja krivičnih djela, o čemu svjedoče i podaci da su migranti od januara do kraja marta počinili 79 prekršaja, a tokom aprila 31 krivično djelo.

Članovi Koordinacionog tijela za pitanje migracija u BiH su krajem maja dogovorili da bude upućen dopis Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH i da se ukaže na neujednačenu praksu kod domaćih sudova i tužilaštava koji ne procesuiraju migrante zbog krivičnih djela jer nemaju dokumente. Pojedini sudovi, kako je navedeno, ne prihvataju ni identitet koji je po izjavi migranta prihvatila Služba za poslove sa strancima BiH pri podnošenju zahtjeva za azil.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark nedavno je upozorio domaće vlasti da lokacija “Vučjak” kod Bihaća za smještaj migranata ne ispunjava uslove za pomoć EU, te da bi BiH mogla da ostane bez 13 miliona evra ako zemlja ne riješi niz spornih pitanja.

Pregled troškova od strane IOM (miliona evra)

* obezbjeđenje smještaja                                               - 1,33

* operativni troškovi prihvatnih centara             - 1,36

* ishrana                                                             - 0,67

* neprehrambeni artikli                                  - 0,35

*osiguranje centara                                           - 0,28

* privremeni smještaj                                                 - 0,02

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana