Na testu znanje malih maturanata

Anita Janković-Rečević
Na testu znanje malih maturanata

Banjaluka - Poznavanje padeža, glagola i drugih gramatičkih začkoljica biće danas na testu pred osnovcima, dok će sutra biti provjera njihovih vještina iz matematike, u sklopu probnog testiranja pred eksperimentalnu malu maturu, koja će biti održana 5. i 6. juna, a pokazaće nivo znanja đaka u Srpskoj.

Ovim testiranjem iz srpskog jezika i matematike biće obuhvaćeni učenici devetih razreda u 93 osnovne škole širom RS, a zbirke zadataka koje će biti u testovima dostavljene su školama u februaru kako bi đaci imali dovoljno vremena da se pripreme, ponove zaboravljene lekcije i nauče gradivo koje ranije možda nisu savladali.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović istakao je da su testovi odavno spremni, te da će danas, odnosno sutra, biti dostavljeni u osnovne škole.

- Danas se rade testovi iz srpskog jezika, a sutra iz matematike kao priprema za malu maturu u junu. Svi članovi republičke, regionalne i školske komisije prošli su obuku, počevši od onih koji će dežurati na testiranju do onih koji će ispravljati testove i vršiti reviziju - rekao je Damjanović. On je naglasio da je važno da se učenici navikavaju na ovakav način provjere postignuća s obzirom na to da će od školske 2021/2022. godine mala matura iz srpskog jezika i matematike biti obavezna.

- Eksperimentalna mala matura lani je sprovedena u 21 osnovnoj školi, ove godine to će biti u 93 škole, a naredne godine u svih 187 osnovnih škola, i to s ciljem što bolje pripreme za obaveznu maturu. Nadamo se da će rezultati ove godine biti bolji nego lani - naveo je Damjanović.

U banjalučkoj Osnovnoj školi “Ivo Andrić” testove će danas i sutra rješavati 94 učenika, koji su, prema tvrdnjama direktorice Željke Opačić, u potpunosti spremni.

- Predmetni nastavnici su mnogo radili sa đacima i želja nam je da sve usavršimo kako bi imali što manje grešaka kada učenički rad bude stvarno vrednovan. Vidjećemo kakve će rezultate učenici ostvariti - rekla je Opačićeva i dodala da bolje rezultate očekuju sada, na probnoj maloj maturi, jer se učenici nadaju da mogu uticati na bolju zaključnu ocjenu, dok u junu motiv oslabi s obzirom na to da su već završili osnovno školovanje. 

Za testiranje je spremno i 180 malih maturanata koji pohađaju OŠ “Vuk Karadžić” u Bijeljini.

- Naši đaci su lani testirani i rezultati su bili na visokom nivou, što očekujemo i ovo godine. Procenat uspješnosti bi trebalo da bude od 47 do 55 odsto. Mala matura, iako je još u eksperimentalnoj fazi, podstiče djecu da više uče i rade, a jedan od važnih benefita je to što će se iskristalisati ko koliko znanja posjeduje, ali i kakav je kvalitet osnovnog obrazovanja - rekao je direktor ove škole Predrag Račanović.

Učenici prijedorske OŠ “Dositej Obradović” prvi put će pristupiti rješavanju zadataka u okviru eksperimentalne male mature.

- Nadamo se da su đaci spremni jer su nastavnici predano radili sa njima. U pitanju je oko sedamdeset njih - rekao je direktor te škole Stevica Džogazović. Dodao je da će mala matura biti od velikog značaja kada postane obavezna i kada bude jedan od uslova za upis u srednju školu jer će se tačno znati ko je za gimnaziju, medicinsku, a ko za neku drugu školu.

Novi zadaci

Predrag Damjanović je naveo da će eksperimentalna mala matura 5. i 6. juna biti realizovana po istom principu kao i probna, s tim što će zadaci biti izmijenjeni. 

- Dio zadataka biće iz objavljene zbirke, dok će dio biti novi zadaci slični onima u zbirci - rekao je Damjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana