На страним ратиштима 137 бораца из БиХ

Глас Српске
На страним ратиштима 137 бораца из БиХ

Букурешт - У Босни и Херцеговини је тренутно регистровано 137 бораца на страним ратиштима, а 40 особа БиХ је осудила због одлазака на страна ратишта, рекао је замјеник предсједавајућег делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Медитерана (ПАМ) Мирсад Исаковић.

Он је као учесник на 12. пленарном засједању ПАМ-у Букурешту нагласио да се у БиХ посебна пажња посвећује глобалном проблему борбе против тероризма и трговине људима, подсјећајући да је БиХ прије четири године усвојила измјене Кривичног закона БиХ којима је, као прва држава у регији, забранила одлазак на страна ратишта.

Тим измјенама уведене су санкције за оне који прекрше ову одредбу, као и за оне који им на било који начин буду помагали или пропагирали учешће у паравојним и параполицијским формацијама у другим земљама, а тренутно се против 12 особа води кривични поступак, четири особе су повратници на страна ратишта, што показује да је у процесу служења казни неопходно радити на ресоцијализацији таквих особа.

Како је саопштено из ПС БиХ, Исаковић је указао и на проблеме велике незапослености и сиромаштва у БиХ, који воде у екстремизам и вјерски радикализам, као и на проблем негативних и неистинитих пропаганди које увећавају ове бројеве на хиљаде и стварају проблеме доласку страних инвеститора и туриста.

Учествујући у расправи на Сталном одбору ПАМ-а за економску, социјалну и сарадњу у области околиша, Исаковић је истакао проблем експлоатације природних ресурса и поручио да се посебна позорност треба посветити развоју малих и средњих предузећа и улагањима у инфраструктуру с циљем бољег повезивања регије Медитерана.

Представници земаља чланица ПАМ-а дискутовали су о приоритетним питањима за подручје Медитерана, с посебним нагласком на питања која се односе на тероризам и насилни екстремизам, борбу против трговине људима, економску сарадњу, климатске промјене, медитеранско културно насљеђе и заштиту цивила и људских права.

На засједању је закључено да су политичка стабилност и правна сигурност основа за улагање и да медитеранске земље јесу партнери који морају заједнички тражити рјешења и механизме у рјешавању тих питања.

Посебну пажњу, како је речено, треба посветити и питањима миграционих токова, економске сарадње и поштовању владавине права и људских права. 

Учесници су истакли и то да је неопходно успоставити политичку стабилизацију и мир у региону те упозорили на то да је на парламентарцима одговорност доношења добрих законских рјешења која ће, уз најбоље праксе, помоћи у рјешавању наведених питања, саопштено је из Сектора за односе с јавношћу ПСБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана