На снагу ступила строга правила о заштити личних података

ATV
На снагу ступила строга правила о заштити личних података

ЈМБ, мјесто пребивалишта, број пореског или рачуна у банци, имејл адреса – подаци су којима ће институције и компаније које послују на територији ЕУ или са њеним грађанима, од данас пажљивије баратати.

 На снагу је ступила Општа уредба о заштити података Европског парламента и Савјета Европе. У Агенцији за информационо друштво Републике Српске објашњавају да ће уредба драстично промијенити начин пословања.

 

“Ова уредба прописује да више ни један носилац података о личности, дакле лице, физичко лице на које се ти подаци односе и пословни субјекти који обрађују његове податке то не могу више да чине без његовог изричитог пристанка. Начин на који се тај пристанак даје с обзиром да је изричит је заправо непосредан и директан,” каже Срђан Рајчевић из Агенције за информациони друштво РС.

Начин на који може бити дата, може бити усмено, писмено, може бити путем њеб интерфејса кликом на одређено дугме, који ће представљати у правном смислу израз воље и пристанак носиоца података.

По новом, пристанак мора бити јасно одвојен од других правила пословања фирме, корисник у року од мјесец дана може да добије списак података које о њему фирма има, може да сугерише да се подаци исправе или избришу, а фирме имају задат да податке чувају, спријече крађу и обезбједе службено лице за заштиту података. Новим правилима о употреби личних података мораће да се прилагоде и фирме у Републици Српској и Федерацији БиХ, које послују са грађанима ЕУ или тамо имају своја представништва.

“Агенција за заштиту личних података још увијек не може инсистирати на њеној примјени због тога што БиХ није чланица ЕУ. Док се не преузме овај пропис у домаће законодавство ми нисмо у могућности да инсистирамо на његовој примјени. Дакле привредни субјекти који послују на територији ЕУ, а имају сједиште у ЕУ су дужни примјењивати ова правила”, наводи Самира Чампара, помоћник директора Агенције за заштиту личних података у БиХ.

“Уколико се утврди да такви пословни субјекти нису били спреми да примјењу ову уредбу и нису је примјењивали онако експлицитно како уредба налаже њима слиједи казна, веома висока казна чак у износу 4 одсто од годишњег промета или 20 милиона еура”, рекао је Срђан Рајчевић.

На домаћем терену, строжа правила и ригорозне казне, важиће бар дјелимично када Савјет министара усвоји измјене Закона о заштити личних података. За почетак, формирана је радна група.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана