Na potjernicama Interpola 900 imena iz BiH

Nevena Bunić
Na potjernicama Interpola 900 imena iz BiH

Sarajevo - Na Interpolovim potjernicama nalazi se oko 900 kriminalaca i nestalih osoba koje potražuju sudovi i zatvori u BiH, a na listi su i osumnjičeni za terorizam, ubistva i utaju poreza.

Podaci Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH pod čijim okriljem je Interpol BiH pokazuju da je na kraju  maja ove godine ukupan broj važećih raspisanih međunarodnih potjernica preko Interpola, na zahtjev nadležnih organa u BiH, bio 897, od čega su za njih 129 podaci bili javno dostupni. U Direkciji ističu da je u prvih pet mjeseci ove godine raspisano 97 potjernica, dok ih je lani raspisano ukupno 237.

- U toku 2016. godine raspisano je 314 potjernica, a godinu ranije njih 294 - naveli su u Direkciji.

Prema njihovim podacima, krivična djela za koja se terete bjegunci su različita.

- Kriminalne radnje zbog kojih se potražuju lica su terorizam, ubistva, organizovani kriminal, zloupotreba narkotika, utaja poreza, krađe, teške krađe i druga nezakonita djela - naveli su u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i dodali da su najveći broj traženih lica, oko 95 odsto, muškarci.

Kada je u pitanju broj izručenih, pojašnjavaju da to zavisi od postupaka, te da je u prvih pet mjeseci ove godine realizovano 55 izručenja, od čega je iz BiH u inostranstvo izručeno 14 osoba, a iz inostranstva u BiH 41 lice.

Među licima koji se nalaze na crvenoj Interpolovoj potjernici BiH nalazi se i Slobodanka Boba Tošić, bivša mis BiH i “Plejbojeva” zečica, koja je odlukom Suda BiH osuđena na dvoipogodišnju kaznu zatvora zbog učešća u pokušaju ubistva i pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Eleza. Ona je pobjegla iz BiH i to baš kada je trebala u zatvor na izdržavanje kazne.

Na Interpolovoj potjernici nalazi se i Senad Kajtezović (35) iz okoline Velike Kladuše zbog optužbi za silovanje koje je počinjeno 2003. godine. U optužnici protiv njega je navedeno da je 29. jula te godine svojim “golfom” povezao tada osamnaestogodišnju Maju M. do kamenoloma u mjestu Marjanovac i silovao je pod prijetnjom da će je ubiti. Optužnica protiv njega potvrđena je šest mjeseci kasnije, ali do suđenja nije došlo, jer je on izbjegavao dolazak u sud, a zatim i umakao, kako se vjeruje - u Francusku.

Zbog sumnje da su povezani ili da su se pridružili  terorističkim organizacijama, BiH traži i Samira Cicvaru (34) iz Travnika, kao i Amira Džinića (45) iz Tešnja. Između ostalih, Aldijana Dizdarević iz Velike Kladuša traži se zbog pokušaja ubistva, a Borislavka Kovačević (51) iz Kozarske Dubice zbog utaje poreza.

Pravni osnovi za raspisivanje međunarodnih potjernica

- da se za krivično djelo koje se traženom licu stavlja na teret može izreći kazna zatvora od tri ili više godina

- da je tražena osoba u bjekstvu odnosno nedostupna nadležnim organima u BiH

- da postoji naredba ili rješenje o određivanju pritvora izdata od nadležnog suda

- da postoje saznanja da se traženo lice nalazi u inostranstvu

- da postoji saglasnost nadležnog organa za raspisivanje međunarodne potjernice

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana