На потјерницама Интерпола 900 имена из БиХ

Невена Бунић
На потјерницама Интерпола 900 имена из БиХ

Сарајево - На Интерполовим потјерницама налази се око 900 криминалаца и несталих особа које потражују судови и затвори у БиХ, а на листи су и осумњичени за тероризам, убиства и утају пореза.

Подаци Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ под чијим окриљем је Интерпол БиХ показују да је на крају  маја ове године укупан број важећих расписаних међународних потјерница преко Интерпола, на захтјев надлежних органа у БиХ, био 897, од чега су за њих 129 подаци били јавно доступни. У Дирекцији истичу да је у првих пет мјесеци ове године расписано 97 потјерница, док их је лани расписано укупно 237.

- У току 2016. године расписано је 314 потјерница, а годину раније њих 294 - навели су у Дирекцији.

Према њиховим подацима, кривична дјела за која се терете бјегунци су различита.

- Криминалне радње због којих се потражују лица су тероризам, убиства, организовани криминал, злоупотреба наркотика, утаја пореза, крађе, тешке крађе и друга незаконита дјела - навели су у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ и додали да су највећи број тражених лица, око 95 одсто, мушкарци.

Када је у питању број изручених, појашњавају да то зависи од поступака, те да је у првих пет мјесеци ове године реализовано 55 изручења, од чега је из БиХ у иностранство изручено 14 особа, а из иностранства у БиХ 41 лице.

Међу лицима који се налазе на црвеној Интерполовој потјерници БиХ налази се и Слободанка Боба Тошић, бивша мис БиХ и “Плејбојева” зечица, која је одлуком Суда БиХ осуђена на двоипогодишњу казну затвора због учешћа у покушају убиства и припадности организованој криминалној групи Дарка Елеза. Она је побјегла из БиХ и то баш када је требала у затвор на издржавање казне.

На Интерполовој потјерници налази се и Сенад Кајтезовић (35) из околине Велике Кладуше због оптужби за силовање које је почињено 2003. године. У оптужници против њега је наведено да је 29. јула те године својим “голфом” повезао тада осамнаестогодишњу Мају М. до каменолома у мјесту Марјановац и силовао је под пријетњом да ће је убити. Оптужница против њега потврђена је шест мјесеци касније, али до суђења није дошло, јер је он избјегавао долазак у суд, а затим и умакао, како се вјерује - у Француску.

Због сумње да су повезани или да су се придружили  терористичким организацијама, БиХ тражи и Самира Цицвару (34) из Травника, као и Амира Џинића (45) из Тешња. Између осталих, Алдијана Диздаревић из Велике Кладуша тражи се због покушаја убиства, а Бориславка Ковачевић (51) из Козарске Дубице због утаје пореза.

Правни основи за расписивање међународних потјерница

- да се за кривично дјело које се траженом лицу ставља на терет може изрећи казна затвора од три или више година

- да је тражена особа у бјекству односно недоступна надлежним органима у БиХ

- да постоји наредба или рјешење о одређивању притвора издата од надлежног суда

- да постоје сазнања да се тражено лице налази у иностранству

- да постоји сагласност надлежног органа за расписивање међународне потјернице

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана