На помолу нови састанак лидера водећих партија на нивоу БиХ: Србија мјерило за сарадњу са НАТО-ом

Ведрана Кулага
На помолу нови састанак лидера водећих партија на нивоу БиХ: Србија мјерило за сарадњу са НАТО-ом

Бањалука - Делегације СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА требало би да поново ове седмице сједну за исти сто и покушају да постигну договор у вези са формирањем власти на нивоу БиХ, а нови-стари камен спотицања би могли бити супротстављени ставови о сарадњи коју БиХ може или треба да има са НАТО-ом.

Од објаве изборних резултата у новембру прошле године одржано је више састанака представника странака које су добиле највећу подршку грађана, али камен спотицања се појавио када је бошњачки блок у први план ставио Акциони план за чланство у НАТО-у (МАП), односно његову активацију као предуслов за формирање власти.

То је довело до готово пуне блокаде рада Парламента и Савјета министара БиХ, који дуже вријеме не засједају, а због тих условљавања предсједавајући и сви министри су у техничком мандату.

У врху СНСД-а јуче је речено “Гласу Српске” да још нису познати детаљи у вези са најавом могућег састанка са делегацијама ХДЗ-а БиХ и СДА, а тиме ни датумом новог покушаја да се дође до договора о формирању власти на нивоу БиХ. 

СНСД ће, према изјавама из те странке, у разговоре ући са приједлогом да се сарадња са том војном алијансом регулише на начин како је то урадила и Србија, али да нема говора о чланству. Ради се, наиме, о Индивидуалном партнерском акционом плану (ИПАП), којем је и сама БиХ приступила 2007. године и који представља план сарадње, за разлику од МАП-а, на којем инсистирају Бошњаци, а који је програм практичне подршке прилагођене индивидуалним потребама земаља које се желе прикључити том савезу.

Хитна активација МАП-а и напредак ка тој алијанси стављени су на врх листе приоритета у раду будућег савеза, односно патриотског блока, који од петка и званично чине СДА, ДФ и СББ, а на основу заједничке изјаве коју су  потписали лидери тих странака Бакир Изетбеговић, Жељко Комшић и Фахрудин Радончић.

Лидер највеће политичке партије у Републици Српској Милорад Додик јуче је казао да најновије комбинације у оквиру бошњачке политичке елите не иду за тим да се брзо формирају институције и Савјет министара. Рекао је да то највише штети БиХ и њеном потенцијалу на међународном плану, иако је формирање власти основа за добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ, што доноси бројне бенефите и ствара нову динамику за БиХ.

Томе, како је истакао, с друге стране, не доприноси инаћење “ако не буде ово, неће ни то”.

- То нека одлуче други. Чиним шта могу и то искључиво у име Српске. Поновићу, јесам члан Предсједништва, али сам искључиво српски члан који води политику Републике и води се интересом Срба. То је за мене прва мјера. Наравно, не желим ништа учинити на штету других народа, али не бих да прихватим ниједну одлуку на штету Срба - рекао је Додик.

Политичке репрезентације Срба и Хрвата ни раније, истакао је, нису имале проблем када је ријеч о формирању Савјета министара, али су са аспекта бошњачких представника виђене разне спекулације и малверзације.

Република Српска, како је рекао, не може прихватити чланство у НАТО-у, али може сарадњу са тим војним савезом. Поручио је да РС неће прихватити чланство у НАТО-у у складу са Резолуцијом о војној неутралности Народне скупштине о војној неутралности.

- То је за мене завјет. Нема чланства у НАТО-у и ту политику ћемо изнијети на нивоу БиХ - рекао је Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ.

РС, како је нагласио, неће прихватити ниједан документ који је основа за прихватање МАП-а, те ће све што евентуално буде договорено са НАТО-ом бити враћено Народној скупштини Српске на верификацију и одобрење.

- Мјерило је оно што НАТО има у Србији и преко тога сигурно нећемо прећи. Нећемо прихватити никакав документ који се може тумачити као пут за чланство у НАТО-у - рекао је Додик.

Он је поновио да Српска остаје привржена резолуцији Народне скупштине РС о војној неутралности, што је и питање дигнитета парламента и њених представника који треба да то поштују.

- Ако неко очекује да ћемо то промијенити, неће се десити - рекао је Додик, који је недавно нагласио да је политичко Сарајево смишљено, одмах након избора, покренуло причу о МАП-у како би онемогућило формирање власти.

И сама Европа је, како је истакао, јасно рекла да нема услова за формирање власти, из чега произлази да ни МАП није услов за то.

Из ДФ-а су поручили да неће одустати од активирања МАП-а и да је то, како год се звало, битно да крене, те да буде одблокиран процес формирања Савјета министара.

Нико од чланова у руководству СДА јуче није одговарао на телефонске позиве.

Прихватљиво рјешење

Модел сарадње који је предвиђен кроз ИПАП прихватљив је и за ПДП, а из те партије су у суботу позвали странке да заврше започето и нађу рјешење.

- Што се тиче могућности да БиХ настави да ради у оквиру ИПАП-а, који би био додатно дорађен, то је сасвим у реду. Ако би то био договор, мислим да то не би стварало било какве проблеме било коме, али потребно је о томе добити консензус међу члановима Предсједништва. Колико чујем, у овом тренутку га нема - рекао је функционер ПДП-а и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана