На љето од ММФ-а 38 милиона евра?

nezeavisne.com
На љето од ММФ-а 38 милиона евра?

Сарајево, Бањалука - Извршни одбор ММФ-а током љета разматраће други преглед проширеног аранжмана с БиХ, а уколико га одбори створиће се услови за исплату око 38 милиона евра.

Из ММФ-а је саопштено да је њихова делегација, предвођена Недином Илахијем, шефом Мисије ове институције у БиХ, од 7. до 21. маја боравила у Сарајеву и Бањалуци и постигла споразум с властима у БиХ који подлијеже одобрењу Извршног одбора ММФ-а.

Илахи је рекао да је економски програм с БиХ и даље на правом путу те да је забиљежен значајан опоравак, углавном проузрокован већом приватном потрошњом и извозом, док је стопа незапослености знатно смањења. Како се наводи у саопштењу, прелиминарни подаци о пореским приходима, дознакама и банковним кредитима наводе на закључак да ће се овај позитиван тренд наставити током године.

"Извршење програма је на задовољавајућем нивоу и испуњени су сви фискални циљеви програма. Укупни буџетски суфицит је достигао два одсто БДП-а у 2017. години, углавном захваљујући томе што су власти ограничиле укупну потрошњу", истакао је Илахи.       Такође, додао је и то да је напредак у спровођењу реформи био спорији од очекиваног и апеловао на Парламентарну скупштину БиХ да усвоји нови закон о осигурању депозита.      

"Потребни су додатни напори како би се отварала радна мјеста у приватном сектору. Претходна мјера за завршетак другог прегледа ја да Влада ФБиХ достави Парламенту ФБиХ приједлоге закона о порезу на доходак и закона о доприносима у складу с препорукама особља ММФ-а", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана