На једно мјесто официра јуриша седам кандидата

Анита Јанковић-Речевић
На једно мјесто официра јуриша седам кандидата

Сарајево - Да рад у војној служби не престаје да привлачи младе, још једном је потврдио конкурс за пријем официра у Оружане снаге (ОС) БиХ, гдје на једно мјесто јуриша седам кандидата.

Конкурсом за пријем кандидата у професионалну војну службу у почетном чину официра ОС БиХ, који је био отворен од краја августа до краја септембра, било је понуђено 60 мјеста, а на адресу Министарства одбране БиХ пристигле су 453 пријаве.

- Број пријава на овом конкурсу повећан је у односу на претходне године и видљиво је да интересовање младих расте. Од укупног броја пристиглих пријава, прихваћено је њих 412 - истакли су у Министарству одбране.

Навели су да сада слиједи процес пријема кандидата у војну службу који се одвија кроз четири фазе. Млади који желе да буду официри ове и идуће седмице у центрима за регрутацију и транзицију у Сарајеву и Бањалуци биће подвргнути провјери физичке спремности, а полагаће и тестове из познавања енглеског језика. Сви кандидати ће проћи и психолошка тестирања, здравствене прегледе и разне друге вјежбе.

- Након завршеног тестирања најуспјешнији кандидати ће бити упућени на основну официрску обуку, након чега ће бити закључен уговор о пријему у професионалну војну службу у почетном чину официра, потпоручник - рекли су у Министарству одбране. Додали су да је за кандидате који буду примљени обавезно трајање службе најмање шест година, односно два склопљена уговора, а они који одбију да закључе уговор о пријему у војну службу или прекину рад прије истека обавезног трајања службе дужни су да надокнаде стварне трошкове основне војне обуке.

У овом министарству истичу да велика заинтересованост влада и за пријем војника у професионалну војну службу.

- На јавне огласе за пријем војника, који су били објављени у априлу и августу, јавило се 1.732 кандидата, што је за 621 више у односу на лани - кажу у Министарству одбране.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић каже да је један од разлога за повећан број пријава за официре тај што је у правилнику за пријем омогућено војницима до 35 година старости да конкуришу, ако су у међувремену стекли високу стручну спрему.

  • Имамо добар тренд заинтересованости и највећи проблем је задовољити број кандидата из реда хрватског народа. Младима је војна служба занимљива због сигурног посла, али и могућности за напредовање и усавршавање - рекао је Јеринић.

Услови

Према условима из конкурса за пријем официра, они који желе то мјесто из реда цивила 1. јануара 2020. године не смију имати више од 27 година, док је за кандидате из војних редова старосна граница 35 година. Између осталог, услов је био и да су кандидати држављани БиХ, да имају завршен факултет, као и да нису отпуштени из државне управе или војне службе у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана