Na čelu OS bivši komandant zloglasne 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH

RTRS
Na čelu OS bivši komandant zloglasne 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH

Banjaluka - Oružane snage BiH dobile su novi generalski kor. Pet Bošnjaka, četiri Srbina i isto toliko Hrvata.

Među bošnjačkim oficirima su, kako to piše Večernji list, izdanje za BiH, i pripadnici zloglasnih jedinica tzv. Armije BiH. Prema pisanju lista, iza svega se krije politički dogovor dva člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića.

Predsjedništo BiH donijelo je odluku. Trinaest generala razriješeno. Svi na lični zahtjev. Isto toliko i imenovano. Među njima pet novih, nakon što je pet starih penzionisano.

"Naše je nastojanje da sve one mlade ljude iz čina pukovnika, itd. ubrzano transformišemo u čin brigadira, da otvorimo propusnost. Jer jedno vrijeme tu nije bilo napredovanja unutar Oružanih snaga", rekao je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Tako je u službi, između ostalih, napredovao Senad Mašović. Dosadašnji zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za resurse, imenovan je za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga. Večernji list, u svom tekstu, upozorava da je Mašović, u ratu komandovao zloglasnom 7. muslimanskom brigadom tzv. Armije BiH, u čijem sastavu su, kako navode, bili i mudžahedini.

"Ovo se može smatrati kao čin podrivanja i slabljenja komandnog lanca u Oružanim snagama BiH. Jer niko nije očekivao da će se čovjek, koji je u vrijeme rata komandovao zloglasnom muslimanskom brifgadom naći ovdje", kazala je poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić.

Večernji list piše i da je u Mašovićevoj jedinici, na poziciji pomoćnika komandanta obavještajne službe, bio Kenan Dautović. Po novoj odluci Predsjedništva, on je dosadašnju poziciju komandanta 5. pješadijske brigade u generalskom koru, zamijenio pozicijom zamjenika komandanta Operativne komande Oružanih snaga BiH.

I tu, prema pisanju Večernjeg lista, nije kraj imenovanjima onih, koji su u proteklom ratu bili visoko pozicionirani u redovima tzv. Armije BiH. Među generale, svrstan je i Rusmir Mrković, prema pisanju lista, komandant Specijalne policije jedinice Laste MUP-a tzv. Republike BiH.

"Ono što jeste iznenenađenje jeste da član Predsjedništva iz reda srpskog naroda nije blokirao ovakva imenovanja i dužan je bio da ih blokira. Ovo direktno nanosi štetu. Ovo djeluje kao da se SDA imenovanjem ovih generala priprema za rat. Kao da priprema one najradikalnije i naobučenije", istakao je Džebad Galijašević ekspert za borbu protiv terorizma

A Večernji list tvrdi da se iza imenovanja, koja je, kako pišu, zatezao Mladen Ivanić, krije dogovor koji je Ivanić postigao sa Izetbegovićem o imenovanju novog ambasadora BiH u Ljubljani.

Nezvanično saznajemo da bi ta pozicija trebalo da pripadne Ivanićevom stranačkom kolegi i savjetniku Zoranu Đeriću.

Komentar Mladena Ivanića na dvodnevno pisanje Večernjeg lista je izostao. Na naš zahjev za izjavu, nismo dobili odgovor, kako iz Ivanićevog kabineta, tako i iz Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana