Na »bijelom hljebu« 46 poslanika

Srna
Na »bijelom hljebu« 46 poslanika

Sarajevo - Ukupno 46 poslanika iz bivšeg saziva Predstavničkog doma federalnog Parlamenta tražilo je da im nakon isteka mandata bude isplaćivan takozvani "bijeli hljeb", odnosno podnijeli su zahtjev da iskoriste zakonsko pravo na primanje plate u trajanju od godinu dana i nakon isteka mandata.

Poslanici su svoje zahtjeve, u skladu sa procedurama, podnijeli Administrativnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ koja ih je razmatrala i u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u organima vlasti FBiH odobrila primanje plata. 

Portal "Kliks" podsjeća da, u skladu sa zakonom, izabrani funkcioneri i nosioci izvršnih funkcija nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjavanja uslova za penziju, imaju pravo na naknadu plate koju su ostvarili dok su obavljali funkciju u trajanju od 12 mjeseci. 

U Administrativnoj komisiji navode da ovo nije konačan broj onih koji će primati "bijeli hljeb", budući da će, vjerovatno, jedan broj biti imenovan na druge funkcije, tako da će tamo primati platu.

Iako su to na februarskim protestima prošle godine demonstranti tražili, "bijeli hljeb" nikada nije ukinut, odnosno nije došlo do izmjene Zakona, mada su u svim strankama isticali da su spremni da usvoje izmjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana