НДП одлучује о будућности Савеза за промјене

ATV
НДП одлучује о будућности Савеза за промјене

Након што су у СДС и ПДП потврдили кандидатуре Младена Иванића и Вукоте Говедарице, НДП је заинтересован да се и прије избора, лидер те партије Драган Чавић промовише као најозбиљнији кандидат за премијера у случају побједе Савеза.

Међутим о тим условима се за сада само спекулише, док у НДП кажу све ће бити много јасније у суботу.

"На тој сједници це бити донесена одлука о даљој судбини НДП-а, односно да ли у оваквим условима наставља унутра СЗП-а или остаје само под одређеним условима”, рекао је Момчило Новаковић из НДП-а.

НДП и даље вјерује да је Младен Иванић имао најбоље шансе у трци за предсједника Републике Српске. Иако сматрају да се о поједничаним именима требало разговрати и у оквиру Савеза за промјене, а не странка које га чине, коалициним партнерима да се дају шансе за поправни, јер кажу још се има о чему преговарати. У СДС-у вјерују да ће Савез сачувати јединство.

"Дакле ништа се не мијења, кандидати који су већ промовисани, остају кандидати и даље, СЗП има јединствено, а сви остали покушаји спиновања са НДП-о све је то у реду”, истакао је посланик СДС-а у НС РС Недељко Гламочак.

Да ли је све у реду требало би да буде познато за два дана, када и НДП одржи сједницу Предсједништва странке. Није искључено ни да је игра НДП-а уствари излазна стратегија Савеза за промјене.

Какко АТВ незванично сазнаје покушава се прогурати могућност да Младен Иванић буде кандидат Савеза за Предсједника Републике Српске јер постоје шансе да оствари бољи резултат него на нивоу БиХ с обзириом на кандидата. То би се, како тврди извор АТВ-а, допало странцима, прије свега Американцима иако би Европљани ту чак да виде и Бранислава Бореновића.

Уколико би Савез проиграо ову или сличну варијанту биле би и дефинисане позиције које би у извршној и законодавној власти Српске пробрали чланови партија које чине Савез за промјене уколико би евентуално, успјеле да узму власт у Српској.

Ако би којим случајем успјели и да у Сарајеву бирају позиције, Мирко Шаровић би радо ону предсједавајућег Савјета министара, тврди наш извор. Са позицијом члана Предсједништва већ су се, како сазнајемо, помирили да ће припасти Милораду Додику. Званично, на ову тему данас нико у Савезу није хтио да говори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана