Morbidne “čestitke” i ove godine upućene na adrese institucija Srpske

Željka Domazet
Morbidne “čestitke” i ove godine upućene na adrese institucija Srpske

Sarajevo - Na adrese institucija Republike Srpske, povodom Dana Republike stigle su “čestitke” morbidnog sadržaja, a lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da nema namjeru da se osvrće na one koji pokušavaju da uvrijede Republiku Srpsku, njene institucije i narod.

Na “čestitkama” je fotografija na kojoj je gomila leševa i natpis: “Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite - ovo su njeni temelji”.

Na poleđini su navedeni nazivi 25 uglavnom bošnjačkih udruženja proisteklih iz rata, među kojima je i koalicija “1. mart”, ali i udruženja koja se zvanično zalažu za toleranciju, mir, istinu i pravdu. Među njima su Forum građana Tuzle i Fondacija istine, pravde i pomirenja iz ovog grada.

Ovo nije prvi put da na ovakav način, pred obilježavanje 9. januara stižu provokacije iz FBiH. “Čestitke” sličnog sadržaja upućene su na adrese institucija Republike Srpske i prošle godine.

Milorad Dodik za “Glas Srpske” kaže da mu je stalo do onih koji slave Dan Republike Srpske i onih koji su njeni prijatelji.

- Njih poštujem kao što poštujem i Dan Republike Srpske i sve njene institucije - rekao je Dodik i čestitao građanima Republike Srpske Dan Republike.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je za “Glas Srpske” da svaki put bošnjačka udruženja i različite organizacije na morbidan način upućuju “čestitke”.

- Mi se i prema ovako uvredljivim i neprihvatljivim porukama držimo dostojanstveno. Takve njihove poruke više govore o njima. To su poruke na njihove isprazne priče o suživotu, pomirenju i istom tretmanu žrtava. Ovakvim porukama zagađuju i još više dijele BiH - kazao je Mitrović.

Svaki udar na Dan Republike, koji je za Srbe svetinja, još više jača institucije i ujedinjuje narod Srpske, izjavio je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić.

Dukić kaže da nije iznenađen ovim provokacijama i poručuje da Bošnjaci moraju da shvate jednom zauvijek da BiH nikada neće biti unitarna, za šta se borio Alija Izetbegović, a nastavio njegov sin Bakir Izetbegović.

- Republike Srpska je jaka, međunarodno priznata i ponosno slavimo Dan Republike - rekao je Dukić.

On je ukazao da je i u prošlosti bilo pokušaja iz Federacije BiH da bude ukinut ovaj praznik, što su podržavali pojedinci iz međunarodne zajednice.

- Sve napade smo odbili, Dan Republike se i dalje slavi i slaviće se - poručio je Dukić.

Šehić: Potrebno više saosjećanja

Predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić čija je organizacija jedan od potpisnika “čestitke” kaže da postoji različito gledanje na ono što se dešavalo u BiH.

- Trebalo bi voditi računa o budućnosti ove države. Nažalost, mi u BiH imamo neke tri istine. Ali, postoji samo jedna i od nje svi bježe. Te tri poluistine mogu biti pogubnije nego sama laž.

Činjenica je da bi trebalo da imamo više saosjećanja prema drugim žrtvama. Nažalost mi i žrtve dijelimo po etničkoj osnovi, ali bi trebalo da se na jedan objektivan način, na osnovu činjenica, suočimo sa prošlošću - rekao je Šehić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana