Младића дијеле године од коначне пресуде

novosti.rs
Младића дијеле године од коначне пресуде

Хаг - Иако се Хашки трибунал затвара на Светог Николу, Ратко Младић би још годинама могао да сједи у Хагу, осим ако му из Трибунала у међувремену не дозволе да из здравствених разлога буде пуштен на лијечење, што тренутно није у плану.

 Тек, у случају да му буде поновљена доживотна затворска казна у жалбеном поступку, по окончању процедуре, и ако га, под овим условима, озбиљно нарушено здравље послужи, могао би да напусти затвор у холандској пријестоници и буде пребачен у неку од земаља са којима суд има склопљен споразум за издржавање казни.

Сада све прелази на Механизам за међународне кривичне судове, који је, такође у оквиру УН, основан 2010. године да, из Хага, приведе крају процесе казнених судова за бившу Југославију и Руанду. Тако ће бити и са Младићем, али и са осталим поступцима у току. То се односи и на поновљени поступак Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, као и на жалбене поступке у суђењу Војиславу Шешељу и Радовану Караџићу, и на један случај из Руанде. Колико ће то још потрајати, нико не зна, али ће Механизам, свакако, радити бар још неколико година.

- Жалбена пресуда Шешељу се очекује средином сљедеће године, а Караџићу крајем 2019. То даје неку индикацију. Али, истовремено ништа не значи. Сваки предмет је посебан и има своју дужину трајања - каже, за "Новости", портпарол Механизма за међународне кривичне судове Хелена Еглстон.

Шешељу је, иначе, заказан жалбени претрес за 13. децембар.

Притворска јединица у Схевенингену, и поред затварања Трибунала, и даље остаје у функцији. Овај дио холандског затвора, који је стављен на располагање УН, сада прати рад Механизма, гдје ће притвореници остати до изрицања коначне пресуде.

- Осуђени, затим, могу да издржавају казну у било којој земљи са којом је Трибунал, односно Механизам склопио споразум у том смислу, или у земљи са којом би тај споразум у међувремену био склопљен - прецизира Еглстон, одговарајући на питање гдје би Караџић и Младић могли да да буду пребачени, уколико не буду ослобођени у жалбеном поступку.

Сазнајемо, такође, да адвокати Ратка Младића још нису поднијели жалбу на пресуду Хашког трибнуала.

- Тај предмет још није прешао на Механизам. Странке у поступку имају 30 дана да уложе најаву жалбе. То, дакле, могу да ураде до 22. децембра. Немам информацију да је жалба већ уложена - каже Еглстон.

Према сазнањима "Новости", ништа се у међувремену, послије доношења пресуде Ратку Младићу, није промијенило ни по питању дате гаранције Србије за његово привремено пуштање на слободу из притвора Хашког трибунала због његовог тешког здравственог стања на основу захтјева његових бранилаца и породице.

У Хагу су, за "Новости", поручили да, што се тренутног Младићевог стања тиче, не могу да коментаришу здравствену ситуацију притвореника, јер се ради о личним и повјерљивим подацима, као и да о томе могу да говоре само уз изричиту дозволу заинтересованог.

У Хагу није суђено народима

Хашки трибунал није политичка установа и у њему се није судило народима него одговорнима за тешке ратне злочине и кршење Женевске конвенције, изјавио је главни хашки тужилац Серж Брамерц у интервјуу за љубљанско "Дело".

- Осуђени починиоци нису војници који су се борили за домовину, своја села или породице, него заповједници који су убијали ратне заробљенике заштићене Женевском конвенцијом - рекао је Брамерц и додао да "нема ништа херојског у спаљивању села, исељавању људи из њихових домова или подстицању војника на масовно сексуално насиље". Он је рекао да је осуда Ратка Младића, осуда Младића и само Младића, а не осуда народа.

Земље у којима се служи казна

Међународни кривични суд за бившу Југославију има споразум са 14 земаља за одслужење казни. То су Пољска, Шпанија, Поргугалија, Француска, Италија, Аустрија, Њемачка, Белгија, Велика Британија, Данска, Финска, Норвешка, Шведска и Естонија. Осуђени за злочине у Руанди могу да буду затворени и у Малију и Бенину.

Првостепена пресуда на 2.527 страна

Хашки трибунал објавио је првостепену пресуду генералу Ратку Младићу која садржи 2.527 страна. Генерал Младић осуђен је 22. новембра на доживотни затвор након што је проглашен кривим по свим тачкама оптужнице, осим прве која се односила на геноцид у шест општина у БиХ. Младић је проглашен кривим за геноцид у Сребреници, као и за злочине против човјечности широм БиХ, кршење обичаја рата, опсаду Сарајева и друге злочине. Посебан дио пресуде односи се на опсаду Сарајева и узимање талаца војника Унпрофора, као и на Сребреницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана