Mjesta za Srbe ostala prazna

Vedrana Kulaga
Mjesta za Srbe ostala prazna

Banjaluka - Blokada u procesu formiranja vlasti na nivou BiH utiče i na konstituisanje organa u FBiH, odakle predstavnici Srpske liste upozoravaju da će istrajavati na tome da budući potpredsjednik u tom dijelu BiH bude iz njihovih redova, jer bi, u suprotnom, na sceni bila politička trgovina.

Klub Srba u Domu naroda federalnog Parlamenta popunjen je tek u drugom krugu, nakon što je prvobitno izabrano 14 od ukupno 17 delegata, koliko je Ustavom definisano. Najviše delegata u Klubu ima SDP - osam, a slijede SNSD sa četiri, Liberalna stranka sa dva, te SNS, HDZ BiH i SDA sa po jednim delegatom.  

Delegat SNSD-a u federalnom Domu naroda Goran Broćeta podsjetio je juče da još nije ni konstituisan klub Srba, odnosno izabran predsjednik, te da na pomolu nema ni sjednice kluba ni tog parlamentarnog doma.

Broćeta je za “Glas Srpske” istakao da to sasvim dovoljno govori o stanju u institucijama FBiH i da to dodatno pogoršava ionako tešku situaciju u kojoj se nalaze Srbi u tom dijelu BiH.

- Još nije izabran predsjednik kluba Srba ni zamjenik predsjednika Doma. Ne postoji prava većina koja može iznijeti to. SDP je na prvoj sjednici imao prijedlog za potpredsjednika Doma, mi to nismo podržali jer nije izabran ni predsjednik kluba. Poslije toga se nismo ni sastajali, a nakon što su imenovana dodatna tri delegata, ne znamo ko ima većinu, ali je bitno da je predstavnik SDP-a na posljednjoj sjednici Doma rekao da se oni povlače iz radnih tijela i da idu u opoziciju. Grupa okupljena oko Srpske liste ima šest predstavnika, ali moramo sačekati da se sve posloži. Mjesta potpredsjednika Doma naroda i potpredsjednika FBiH treba da pripadnu legitimnim srpskim predstavnicima, odnosno SNSD-u i našim partnerima, jer su nas birali Srbi, dolazimo iz sredina u kojima oni žive i najbolje poznajemo njihove muke - rekao je Broćeta.

Tvrdi da mogu skupiti dovoljan broj potpisa da predlože kandidata za potpredsjednika FBiH.

- To nam pripada jer smo legitimni predstavnici Srba. Sve ostalo bi bila politička trgovina i išlo bi na štetu srpskog naroda - rekao je Broćeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana