Митровић: Свјетска бирократија није дозволила лијек

Срна
Митровић: Свјетска бирократија није дозволила лијек

Бањалука - Смрт 12 бањалучких беба, које су страдале 1992. године због недостатка кисеоника, смишљен је злочин свјетске бирократије која им није дозволила лијек, каже предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

"Као да је узет снајпер и гађана сигурна мета. Уједињене нације су забраном летова изнад БиХ практично учествовале у овом убиству", рекао је Митровић Срни поводом 27 година од страдања 12 бањалучких беба. Он је подсјетио да су бебе умрле у периоду од 22. маја до 19. јуна 1992. године, тринаеста беба животну битку је изгубила након 13 година, а преживјела четрнаеста има тешка физичка и ментална оштећењима.

Митровић сматра да би однос свјетске јавности према овом несхватљивом злочину сигурно био другачији да није ријеч о Србима.

Он је сугерисао да би институције Републике Српске требало да посредством тужилаштва покушају покренути поступак одговорности да би се обезбиједила барем најмања сатисфакција за жртве и њихове породице.

У Бањалуци ће сутра парастосом и полагањем цвијећа бити обиљежено 27 година од страдања 12 беба у Клиничком болничком центру због недостатка кисеоника, који није могао бити допремљен овој здравственој установи копном због ратних дјестава, а ни ваздушним путем јер је на снази била забрана Савјета безбједности УН за летове изнад БиХ.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна 1992. у Бањалуци је умрло 12 беба, које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Тринаеста беба Слађана Кобас битку за живот изгубила је са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана