Mirovnjaci odustali od tužbe za traume iz Srebrenice

Agencije
Mirovnjaci odustali od tužbe za traume iz Srebrenice

Više od 200 pripadnika holandskih mirovnih snaga zaduženih 1995. da štite civile u Srebrenici odustalo je od krivičnog gonjenja holandske države.

To je saopštio je njihov advokat.

Oko 230 holandskih plavih šlemova zatražilo je 2017. od holandske države najmanje 22.000 evra odštete za svakog od njih.

Oni su naveli da i dalje trpe traume i da su marginalizovani u društvu poslije masakra 1995. koje je međunarodno pravosuđe okvalifikovalo kao genocid.

Odluka o povlačenju tužbe uslijedila je poslije izjave holandskog ministra odbrane Anka Bijlevelda početkom godine o otvaranju istrage o traumama koji su pretrpeli pripadnici holandskih mirovnih snaga.

“Dovoljno smo uvjereni da je naša žalba krenula dobrim putem i zbog toga odustajemo od daljeg gonjenja”, rekao je njihov advokat Mikael Ruperti, prenosi holandski list Telegraf.

Ruperti je rekao da su njegovi kliijenti prošli godine kada su podnijeli žalbu, naveli da trpe “razne posljedice u svojim životnim aktivnostima” smatrajući da je Ministarstvo odbrane za to odgovorno.

Ministarstvo još nije saopštilo rezultate najavljene istrage ali je minstar rekao da je to “važna istraga koja će doprineti pronalasku rješenja”.

Holandsko pravosuđe je 2017. proglasilo holandsku državu djelimično krivom za smrt 350 muslimana u BiH tokom masakra u Srebrenici.

Srebrenica je tokom rata u BiH (1992-1995) bila proglašena zaštićenom zonom, a čuvala ju je jedinica holandske vojske u sastavu međunarodnih snaga UN raspoređenih u BiH.

Lako naoružani, holandski vojnici, koji nisu imali podršku iz vazduha i koji su bili pod vatrom, bili su prinuđeni da napuste enklavu prepuštajući je snagama Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana