Мировњаци одустали од тужбе за трауме из Сребренице

Агенције
Мировњаци одустали од тужбе за трауме из Сребренице

Више од 200 припадника холандских мировних снага задужених 1995. да штите цивиле у Сребреници одустало је од кривичног гоњења холандске државе.

То је саопштио је њихов адвокат.

Око 230 холандских плавих шлемова затражило је 2017. од холандске државе најмање 22.000 евра одштете за сваког од њих.

Они су навели да и даље трпе трауме и да су маргинализовани у друштву послије масакра 1995. које је међународно правосуђе оквалификовало као геноцид.

Одлука о повлачењу тужбе услиједила је послије изјаве холандског министра одбране Анка Бијлевелда почетком године о отварању истраге о траумама који су претрпели припадници холандских мировних снага.

“Довољно смо увјерени да је наша жалба кренула добрим путем и због тога одустајемо од даљег гоњења”, рекао је њихов адвокат Микаел Руперти, преноси холандски лист Телеграф.

Руперти је рекао да су његови клиијенти прошли године када су поднијели жалбу, навели да трпе “разне посљедице у својим животним активностима” сматрајући да је Министарство одбране за то одговорно.

Министарство још није саопштило резултате најављене истраге али је минстар рекао да је то “важна истрага која ће допринети проналаску рјешења”.

Холандско правосуђе је 2017. прогласило холандску државу дјелимично кривом за смрт 350 муслимана у БиХ током масакра у Сребреници.

Сребреница је током рата у БиХ (1992-1995) била проглашена заштићеном зоном, а чувала ју је јединица холандске војске у саставу међународних снага УН распоређених у БиХ.

Лако наоружани, холандски војници, који нису имали подршку из ваздуха и који су били под ватром, били су принуђени да напусте енклаву препуштајући је снагама Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана