Ministri spremni da zasuču rukave

Vedrana Kulaga
Ministri spremni da zasuču rukave

Banjaluka - Predloženi sastav novog saziva Vlade RS dobio je podršku većine poslanika u Narodnoj skupštini, a novoizabrani ministri poručuju da su svjesni posla koji je pred njima i ističu da će nastojati da unaprijede situaciju u resorima koji su im povjereni.

Radovana Viškovića su za premijera podržala 54 poslanika, koliko ih je glasalo i za predloženi saziv Vlade.     

Višković je nakon glasanja ponovio da će samo rad, red i odgovornost zadržati novoizabrane ministre na pozicijama do kraja četvorogodišnjeg mandata, uz naglasak da neće biti zaštićenih ni amnestiranih.

Kazao je da će lično predano raditi za dobrobit Srpske i njenih građana te pokušati da realizuje ono što je predočio u ekspozeu, u kojem je sažet plan rada Vlade do 2022. godine.

Na listi prioriteta su, između ostalog, rješavanje problema u zdravstvenom sistemu, podizanje privrede na čvršće osnove te uvođenje dodatnog reda u javnu upravu, a akcenat je na povećanju plata svim radnicima u Srpskoj.

Novi ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, kazao je Višković, ima veliko iskustvo u zdravstvu, a to je naglasio i sam Šeranić.

- Cilj je finansijska stabilizacija zdravstvenog sektora, kao i definisanje plana ljudskih resursa - rekao je Šeranić, koji se nada da će u naredne četiri godine biti sprovedeni svi zacrtani planovi u pomenutom sektoru.

Dojučerašnja direktorica Poreske uprave RS Zora Vidović novi je šef resora finansija. Kaže da je svjesna odgovornosti jer je riječ o važnom ministarstvu.

- U finansijama sam godinama, ali ovo mjesto je posebno izazovno. Trebaće dosta raditi, mnogo toga unapređivati te nastavljati ono što je unaprijeđeno. Uglavnom, spremni smo za posao - kazala je Vidovićeva za “Glas Srpske”.

Novoizabrani ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević rekao je da to ministarstvo čine tri široka resora kojima će se detaljno pozabaviti već narednih dana.

- Tu, prije svega, mislim na visoko obrazovanje jer je to jedan od prioriteta rada buduće Vlade RS. Ići ćemo u implementaciju svih mjera o kojima je Višković govorio u ekspozeu - rekao je Rajčević te naveo da će raditi na uspostavljanju sistema elektronske uprave i digitalizaciji društva u cjelini.

Srpska je, prvi put, dobila Ministarstvo privrede i preduzetništva, koje je povjereno Vjekoslavu Petričeviću iz Doboja, kadru NDP-a koji je u ovom mandatu stao na stranu većine nakon izlaska iz opozicionih redova. Petričević je juče poručio da ne bi još govorio o planovima i ciljevima dok imenovanja ne dobiju zeleno svjetlo i Vijeća naroda RS.

Podršku na glasanju u parlamentu obezbijedila je i Natalija Trivić iz Ujedinjene Srpske, koja će biti na čelu Ministarstva prosvjete i kulture. Ona je kazala da slijede promjene u srednjem i osnovnom obrazovanju, te da će poslovi biti usmjereni ka poboljšanju uslova u školama.

- Obrazovni smjerovi moraju biti prilagođeni potrebama na tržištu i na tome ćemo raditi sa partnerima - kazala je Trivićeva.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, koji nastavlja da vodi taj resor, kazao je juče za “Glas Srpske” da su sve što je planirano u prošlom mandatu odradili ili započeli, tako da će te stvari i nastaviti.

- Mislim da je realno očekivati da ćemo sve planove u roku završiti, počevši od restrukturiranja “Željeznica RS” do infrastrukturnih projekata. U planu su značajni projekti i u “Poštama RS”, a nastavićemo i unapređenje “Aerodroma RS”. Zadovoljan sam svim što smo uradili u prethodnom mandatu - kazao je Trninić.

Srebrenka Golić ostala je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Anton Kasipović nastavlja da vodi Ministarstvo pravde, Dragan Lukač Ministarstvo unutrašnjih poslova, Petar Đokić Ministarstvo energetike i rudarstva, a Lejla Rešić Ministarstvo uprave i lokalne samouprave.

Zlatan Klokić u naredne četiri godine vodiće Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Boris Pašalić novi je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sonja Davidović je ministarka porodice, omladine i sporta, Duško Milunović je ministar rada i boračko-invalidske zaštite, a Dragica Kovač ministarka trgovine i turizma.

U Vladi je ukupno 16 ministarstava, a na čelu resora se nalazi osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata. O novoj Vladi RS treba da se izjasni i Vijeće naroda, odnosno klubovi Srba, Hrvata, Bošnjaka i iz reda ostalih. Bošnjaci, koji su prije nekoliko godina stavili veto na izbor Vlade, najavili su da će kroz dva-tri dana biti poznat njihov stav, a članovi nisu htjeli prejudicirati kakva će biti konačna odluka.

Zakletva

Premijer i ministri su, nakon što su izabrani, položili i potpisali svečanu zakletvu u parlamentu Srpske. Tom činu su prisustvovali i predsjednica Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana