Министри спремни да засучу рукаве

Ведрана Кулага
Министри спремни да засучу рукаве

Бањалука - Предложени састав новог сазива Владе РС добио је подршку већине посланика у Народној скупштини, а новоизабрани министри поручују да су свјесни посла који је пред њима и истичу да ће настојати да унаприједе ситуацију у ресорима који су им повјерени.

Радована Вишковића су за премијера подржала 54 посланика, колико их је гласало и за предложени сазив Владе.     

Вишковић је након гласања поновио да ће само рад, ред и одговорност задржати новоизабране министре на позицијама до краја четворогодишњег мандата, уз нагласак да неће бити заштићених ни амнестираних.

Казао је да ће лично предано радити за добробит Српске и њених грађана те покушати да реализује оно што је предочио у експозеу, у којем је сажет план рада Владе до 2022. године.

На листи приоритета су, између осталог, рјешавање проблема у здравственом систему, подизање привреде на чвршће основе те увођење додатног реда у јавну управу, а акценат је на повећању плата свим радницима у Српској.

Нови министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, казао је Вишковић, има велико искуство у здравству, а то је нагласио и сам Шеранић.

- Циљ је финансијска стабилизација здравственог сектора, као и дефинисање плана људских ресурса - рекао је Шеранић, који се нада да ће у наредне четири године бити спроведени сви зацртани планови у поменутом сектору.

Дојучерашња директорица Пореске управе РС Зора Видовић нови је шеф ресора финансија. Каже да је свјесна одговорности јер је ријеч о важном министарству.

- У финансијама сам годинама, али ово мјесто је посебно изазовно. Требаће доста радити, много тога унапређивати те настављати оно што је унапријеђено. Углавном, спремни смо за посао - казала је Видовићева за “Глас Српске”.

Новоизабрани министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић рекао је да то министарство чине три широка ресора којима ће се детаљно позабавити већ наредних дана.

- Ту, прије свега, мислим на високо образовање јер је то један од приоритета рада будуће Владе РС. Ићи ћемо у имплементацију свих мјера о којима је Вишковић говорио у експозеу - рекао је Рајчевић те навео да ће радити на успостављању система електронске управе и дигитализацији друштва у цјелини.

Српска је, први пут, добила Министарство привреде и предузетништва, које је повјерено Вјекославу Петричевићу из Добоја, кадру НДП-а који је у овом мандату стао на страну већине након изласка из опозиционих редова. Петричевић је јуче поручио да не би још говорио о плановима и циљевима док именовања не добију зелено свјетло и Вијећа народа РС.

Подршку на гласању у парламенту обезбиједила је и Наталија Тривић из Уједињене Српске, која ће бити на челу Министарства просвјете и културе. Она је казала да слиједе промјене у средњем и основном образовању, те да ће послови бити усмјерени ка побољшању услова у школама.

- Образовни смјерови морају бити прилагођени потребама на тржишту и на томе ћемо радити са партнерима - казала је Тривићева.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић, који наставља да води тај ресор, казао је јуче за “Глас Српске” да су све што је планирано у прошлом мандату одрадили или започели, тако да ће те ствари и наставити.

- Мислим да је реално очекивати да ћемо све планове у року завршити, почевши од реструктурирања “Жељезница РС” до инфраструктурних пројеката. У плану су значајни пројекти и у “Поштама РС”, а наставићемо и унапређење “Аеродрома РС”. Задовољан сам свим што смо урадили у претходном мандату - казао је Трнинић.

Сребренка Голић остала је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Антон Касиповић наставља да води Министарство правде, Драган Лукач Министарство унутрашњих послова, Петар Ђокић Министарство енергетике и рударства, а Лејла Решић Министарство управе и локалне самоуправе.

Златан Клокић у наредне четири године водиће Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу, Борис Пашалић нови је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Соња Давидовић је министарка породице, омладине и спорта, Душко Милуновић је министар рада и борачко-инвалидске заштите, а Драгица Ковач министарка трговине и туризма.

У Влади је укупно 16 министарстава, а на челу ресора се налази осам Срба, пет Бошњака и три Хрвата. О новој Влади РС треба да се изјасни и Вијеће народа, односно клубови Срба, Хрвата, Бошњака и из реда осталих. Бошњаци, који су прије неколико година ставили вето на избор Владе, најавили су да ће кроз два-три дана бити познат њихов став, а чланови нису хтјели прејудицирати каква ће бити коначна одлука.

Заклетва

Премијер и министри су, након што су изабрани, положили и потписали свечану заклетву у парламенту Српске. Том чину су присуствовали и предсједница Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана