Ministri na sjednici posegli za prevarom

Željka Domazet
Ministri na sjednici posegli za prevarom

Sarajevo - Savjet ministara BiH usvojio je juče izmjene Zakona o obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH koje je predložilo Ministarstvo bezbjednosti, dok je prijedlog Ministarstva pravde za izmjene Zakona o krivičnom postupku skinut sa dnevnog reda.

"Glas Srpske" saznaje da je do ovakvog raspleta došlo na prevaru na koju su nasjeli ministri iz hrvatskog naroda.

- Dogovor je bio da u paketu budu razmatrane izmjene oba zakona. Svi su glasali da predložene izmjene Zakona o OBA budu uvrštene u dnevni red, a potom su izmjene Zakona o Krivičnom postupku skinute sa dnevnog reda. Svi su ostali u čudu kada su vidjeli da je izigran dogovor - rekao je sagovornik "Glasa" iz Savjeta ministara.

Izmjene ova dva zakona su već duže vrijeme kamen spoticanja između ministara bezbjednosti Dragana Mektića iz SDS-a i pravde Josipa Grubeše iz HDZ-a BiH. Ministarstvo pravde predlaže da posebne mjere praćenja i prisluškivanja osoba osumnjičenih za terorizam i druga teška krivična djela mogu trajati dvije godine sa mogućnošću produženja na još dvije, dok Ministarstvo bezbjednosti smatra da to treba da traje četiri godine s mogućnošću produženja na još četiri,

Izmjene zakona je još u junu prošle godine naložio Ustavni sud BiH na osnovu apelacije predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto iz HDZ-a BiH. Sud je naložio da bude onemogućeno neograničeno prisluškivanje i pravo da sudija bez obrazloženja može produžavati za prisluškivanje.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša kaže da su izmjene Zakona o krivičnom postupku skinute sa dnevnog reda jer su protiv bili ministri iz SDA.

- Nisam imao priliku da čujem argumente za taj potez. Stojim iza radne grupe koja je radila na izmjenama zakona i smatram da su dobre - istakao je Grubeša.

Dodaje da su on i Mektić nakon sjednice trebalo da nađu kompromis u vezi sa dužinom trajanja posebnih istražnih radnji.

-  Iznio sam argumentaciju i tražio da se o njoj Savjet ministara izjasni, ali mi nije udovoljeno. Glasali su samo o Mektićevom prijedlogu i on je prošao preglasavanjem ministara iz hrvatskog naroda - pojasnio je Grubeša i dodao da svoj prijedlog nije povukao i da je sve i dalje na Savjetu ministara i predsjedavajućem Denisu Zvizdiću iz SDA.

Mektić kaže da su usvojene izmjene koje su se odnosile na primjenu odluke Ustavnog suda BiH.

- U skladu sa preporukama iz odluke suda smo ugradili primjedbe i one idu u parlamentarnu proceduru. Tim izmjenama je definisano da se traži naredba za posebne istražne radnje i prvu naredbu sud odobrava na 60 dana. Poslije svakih 30 dana mora obnavljati i obrazlagati zahtjev za dalje trajanje te mjere s tim da to može trajati najduže 48 mjeseci, a u posebnim slučajevima može se produžiti za još 48 mjeseci - rekao je Mektić i dodao da ni Hrvatska, Belgija, Holandija, Velika Britanija i još neke zemlje nemaju konačnog ograničenja u posebnim istražnim radnjama i da ga čudi zašto je to problem u BiH.

Govoreći o Zakonu o krivičnom postupku, Mektić je ustvrdio da postoji razlika između mišljenja eksperata i radne grupe koja je radila na izmjenama tog zakona.

- Postoje rezerve Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Suda i Tužilaštva BiH da se ušlo u ingerencije u vezi sa ograničavanjem nadležnosti Suda BiH i izvan odluke Ustavnog suda jer je proširen opseg izmjena. Ukinuta je odredba da u Tužilaštvu BiH o bitnim stvarima ne odlučuje kolegijum tužilaca nego glavni tužilac - kazao je Mektić i dodao da mišljenja treba usaglasiti.

Na posljedice neusvajanja ili parcijalnog usvajanja izmjena zakona nedavno su upozorile ambasade SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Holandije i Španije, koje su istakle da se time dovodi u pitanje borba protiv kriminala i narušava bezbjednost.

Posljedice

Odlukom Ustavnog suda BiH određeno je da Parlament BiH najkasnije za šest mjeseci uskladi osporene odredbe sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, a taj je rok istekao početkom godine.

Sjednica Ustavnog suda BiH zakazana je za 22. mart, a Josip Grubeša kaže da se ne zna da li će tada donijeti odluku o brisanju spornih članova.

- BiH se nalazi u situaciji nesigurnosti i neka nam je Bog na pomoći - rekao je Grubeša.

Dragan Mektić takođe naglašava da će, ako sud postojeće odredbe zakona stavi van snage nastupiti veliki problemi.

- Biće dovedene u pitanje stotine istraga i presude koje su zasnovane na tim posebnim radnjama - istakao je Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana