Министарство побиједило општину Источна Илиџа у бици за нижу накнаду за државни затвор

Горан Маунага
Министарство побиједило општину Источна Илиџа у бици за нижу накнаду за државни затвор

Сарајево - Министарство правде БиХ добило је судски спор против општине Источна Илиџа коју је тужило јер је повећала цијену техничког пријема зграде државног затвора у Војковићима за чак десет пута, сазнаје "Глас Српске".

Јединица за имплементацију пројекта изградње Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ упутила је 8. септембра 2017. године општини захтјев за технички пријем.

У општини Источна Илиџа само мјесец прије тога донесена је нова одлука о накнадама за коју у Јединици нису знали, а на основу које би Министарство за технички пријем умјесто ранијих 50.000 требало да плати 526.000 марака или скоро пола милиона КМ више.

Општина Источна Илиџа при том није поништила своју ранију одлуку из 2003. године којом је предвиђена нижа цијена пријема.

Министарство је прво затражило став Правобранилаштва о повећању цијене техничког пријема, након чега је Окружном суду у Источном Сарајеву поднијело тужбу против општине.

Портпарол Министарства правде БиХ Станислава Марић потврдила је да је пресуда донесена.

- Окружни суд у Источном Сарајеву донио је одлуку у корист Министарства правде о том питању - рекла је Марићева.

У Министарству јуче нисмо успјели да сазнамо детаље пресуде, као ни то какви ће бити њихови даљи кораци.

Проблем техничког пријема зграде који је произведен у општини Источна Илиџа одгодио је стављање зграде затвора у функцију, за шта је све било спремно.

- Једини разлог што није урађен технички пријем је тај износ који је скоро десет пута већи од процијењеног. То нам је тешко пало јер технички пријем означава крај велике конструктивне фазе објекта. Жалосно је то што се десило на крају јер су се сви у Јединици трудили да у рекордном року, за само три године, заврше тај објекат - рекао је раније директор Јединице за имплементацију пројекта изградње Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ Зоран Башић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић није одговарао на телефонске позиве. Изградња затвора коштала је око 40 милиона евра који су обезбијеђени из кредита и донација. Камен темељац положен је још 2006. године, а изградњу зграде стално су пратили проблеми, почевши од повећавања цијене изградње до пролонгирања рокова за завршетак затвора.

Сукоб интереса

Проблем у увом случају је и то што је Унис институт за екологију, заштиту на раду и заштиту од пожара из Источног Сарајева, којег је општина Источна Илиџа одредила за технички пријем зграде државног затвора у Војковићима, у сукобу интереса јер је учествовао у изградњи тог затвора.

Станислава Марић каже да се Зоран Башић жалио на ту одлуку Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана