Министарство иностраних послова: Додик није говорио истину о путовању кроз Хрватску

Срна
Министарство иностраних послова: Додик није говорио истину о путовању кроз Хрватску

Сарајево - Министарство иностраних послова БиХ саопштило је данас да предсједник Републике Српске Милорад Додик није говорио истину о својим путовањима кроз Хрватску.

У саопштењу се наводи да је кабинет предсједника Српске 12. фебруара упутио допис Министарству иностраних послова БиХ, посредством којег је од институција Хрватске затражено да се за путовање предсједника Републике Српске, планирано за 14. фебруар, на једном од граничних прелаза са Хрватском "обезбиједи несметан прелаз, те патрола полиције и полицијска пратња са ескортом".


"У истом допису је наведено да пратња предсједника Републике Српске путује наоружана, са прецизно наведеним серијским бројевима оружја, као и тачном количином пратеће муниције. Министарство иностраних послова БиХ ове податке неће објавити из безбједносних разлога", наведено је у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је Министарство иностраних послова БиХ допис истог дана упутило Амбасади БиХ у Загребу, уз инструкцију да одмах буде прослијеђен надлежним институцијама Републике Хрватске, што је благовремено и учињено.

"Министарство иностраних послова БиХ у овом тренутку не располаже информацијама да ли је молби предсједника Републике Српске удовољено и на који начин су институције Републике Хрватске биле укључене у реализацију поменутог путовања, те позивамо заинтересоване медије да се о томе информишу у институцијама Републике Хрватске", наведено је у саопштењу.

У саопштењу се наводи и да је Додик данас потврдио да је током другог путовања кроз Хрватску, 15. фебруара, службено возило у којем се он налазио пресрела Полиција Хрватске, због тога што се кретало недозвољеном брзином, те да је због тога на лицу мјеста плаћена казна предвиђена за такве прекршаје.

Тим поводом, Министарство иностраних послова БиХ позива све држављане БиХ да се, када управљају моторним возилима у другим земљама, придржавају важећих прописа, те да не угрожавају животе и имовину других лица, саопштено је из овог министарства.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да никада у Хрватској није имао, нити изазвао инцидент.

"У Хрватској никада нисам имао, нити изазвао инцидент. Прије неколико дана када сам се враћао са прославе Дана државности Србије, код Винковаца је моју колону зауставила хрватска саобраћајна полиција због прекорачења брзине. Уредно смо платили казну и то је то", рекао је Додик новинарима.

Он каже да када иде у Хрватску не носи оружје, нити треба да га штити полиција те земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана