Ministarstvo bezbjednosti plaća 33.000 KM za usluge prevođenja tražiocima azila

nezavisne.com
Ministarstvo bezbjednosti plaća 33.000 KM za usluge prevođenja tražiocima azila

Sarajevo - Ministarstvo bezbjednosti (MS) BiH na portalu javnih nabavki objavilo je obavještenje o dodjeli ugovora "Libar agenciji" za usluge prevođenja.

Cijeli aranžman košta oko 33.000 KM, no u kratkom opisu nije navedeno šta je posrijedi, odnosno kakav materijal i za kakve potrebe se prevodi. Ugovor je sklopljen 21. avgusta 2017. godine.

Iz Ministarstva bezbjednosti pojašnjavaju da u okviru ove institucije djeluje i Azilantski centar u Delijašu (Trnovo) "u kojem borave tražioci međunarodne zaštite (azila), a čiji je broj u prošloj godini drastično povećan, za oko 300 posto.

"Prema Zakonu o azilu BiH, Ministarstvo bezbjednosti ima obavezu da svim strancima koji iskažu namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, tražiteljima azila, izbjeglicama, strancima pod supsidijarnom i privremenom zaštitom osigura prevodioca, jer imaju pravo da budu informirani na jeziku koji razumiju", navode i pojašnjavaju da tražitelji azila dolaze iz više od 30 zemalja svijeta.

"To su: Afganistan, Alžir, Armenija, Bangladeš, Mađarska, Iran, Irak, Kuvajt, Nigerija, Pakistan, Palestina, Sirija, Somalija, Šri Lanka, Turska, Centralnoafrička Republika, Egipat, Etiopija, Kamerun, Kongo, Maroko, Tunis, Sudan, Ukrajina, Mali... i oni govore različite jezike. Finansijski je mnogo racionalnije po potrebi angažirati vanjske prevodioce za ove jezike od stalnog angažiranja prevodilaca za sve ove jezike", navode u obrazloženju.

Dalje pojašnjavaju da ovo ministarstvo ima prevodioce za engleski jezik, a vanjski prevodioci se angažiraju i za ovaj jezik "ukoliko se za to iskaže potreba, odnosno ukoliko je povećan obim posla i materijala za prevođenje".

Na pitanje zašto je obavještenje o dodjeli ugovora objavljeno tek sada, odgovaraju da se po Zakonu o javnim nabavkama za neprioritetne usluge (Aneks 2 Dio B) radi godišnje obavještenje o dodjeli ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana