Ministarstvo bezbjednosti ćuti o vrbovanju selefija

Željka Domazet
Ministarstvo bezbjednosti ćuti o vrbovanju selefija

Sarajevo - U Ministarstvo bezbjednosti BiH 19. marta stigao je zahtjev Predsjedništva BiH da toj instituciji u roku od tri dana bude dostavljena informacija o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske i generalnog konzula Hrvatske u BiH, tvrde izvori bliski Ministarstvu bezbjednosti.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić rekao je da je prema njegovim saznanjima u ovo ministarstvo stigao zaključak  Predsjedništva BiH u petak  na koji će odgovoriti ove sedmice.

- Neke operativne podatke ne možemo dostavljati, ali u mjeri koliko može da se kaže neka informacija, mi ćemo je dostaviti - rekao je Mektić i dodao da ostaje pri ranije iznesenim stavovima o hrvatskim obavještajcima i diplomatama koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mijo Krešić rekao je da zna da je Predsjedništvo BiH zatražilo od ovog ministarstva informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Bezbjednosno-obavještajne agencije Hrvatske.

Šef Kluba delegata srpskog naroda Sredoje Nović rekao je za "Glas Srpske" da BiH potresa još jedna afera.

- Sve će se završiti po principu "Tresla se gora, rodio se miš" iz prostog razloga što u BiH niko ne pridaje ozbiljan značaj tim pitanjima kako bi se jasno utvrdilo o čemu je riječ. Tužilaštvo BiH je već formiralo predmet i počelo da ispituje šta je od toga tačno, a šta nije, a bezbjednosne agencije o tome ćute i po medijima se prepucavaju neki njihovi zvaničnici. Bilo bi normalno da je prije Tužilaštva Izvršno-obavještajni odbor razmotrio to pitanje, dao svoje kvalifikacije i mišljenje u vezi sa tim. Ako OBA raspolaže sa tako važnim podacima i saznanjima, onda je moralo i diplomatskim i drugim putem da to izvede na čistac i rasvijetli - kaže Nović koji je gotovo čitav svoj radni vijek proveo u bezbjednosnim strukturama.

Nović dodaje da je Predsjedništvo zatražilo od Ministarstva bezbjednosti stav u vezi sa svim tim, ali da je porazno da Ministarstvo ne dostavlja odgovor.

- Smatram da je to još jedna farsa u BiH, a čuđenje nekih kako to po BiH vršljaju obavještajne službe drugih zemalja ne zaslužuje drugačiji komentar osim onog "Dobro jutro, Kolumbo". Postavlja se pitanje gdje su bili tolike godine i šta rade oni koji bi trebalo da se bave prisustvom stranih obavještajnih službi na ovom prostoru. Nedopustivo je da strane obavještajne službe javno i jasno kažu da su obavljale razgovore sa državljanima BiH. Postavljam pitanje svima, a naročito bezbjednosnim strukturama po kom osnovu su to one radile i po kom osnovu i sa kojom namjerom djeluju po BiH. Očigledno to rade legalno. Nema nikakve dileme da u BiH poštuju jednu ili dvije obavještajne službe sa kojima se održava tijesan odnos, a ostali su po strani - rekao je Nović.

Saslušanja

 

Tužilaštvo BiH je 14. marta formiralo predmet da bi hitno bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni u medijima koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH. U vezi sa tim je narednog dana saslušan je Dragan Mektić, njegov zamjenik Mijo Krešić, ali i pojedini novinari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana