Ministar Bogdanić zadovoljan dinamikom izvođenja radova

Srna
Ministar Bogdanić zadovoljan dinamikom izvođenja radova

Istočno Sarajevo - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić posjetio je danas gradilište novog objekta bolnice u Istočnom Sarajevu i izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova.

U delegaciji koja je danas posjetila gradilište, osim Bogdanića, bili su potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević i šef kluba SNSD-a u parlamentu BiH Staša Košarac.


"I u ovoj godini od izvođača radova na objektu nove bolnice očekujemo da nastavi sa ovom dinamikom i da do planiranog roka završi investiciju. Završen je konstruktivni dio i započeti su instalaterski radovi", rekao je Bogdanić.

On je napomenuo da su radovi ušli u fazu kada izvođač radova više ne zavisi od vremenskih uslova, te da su stvoreni svi uslovi da objekat bude završen kako i je i planirano.

"Očekujem da to bude do kraja oktobra i da preselimo pacijente, čime ćemo sekundarnu zdravstvenu zaštitu podići na viši nivo", istakao je Bogdanić.

Resorni ministar je podsjetio da je u okviru projekta obuhvaćeno sve - od medicinske opreme, sanitetskih vozila, namještaja, posteljine, te izrazio uvjerenje da će biti i dovoljno kvalitetnog ljekarskog kadra, s obzirom na tendenciju u regionu da ljekari odlaze da rade u zapadnu Evropu.

"S obziorom da je prije mjesec i po na Medicinskom fakultetu u Banjaluci promovisano više od 200 diplomaca medicinskih nauka, mi se nadamo da će biti dovoljno kadra", rekao je on.

Bogdanić je izrazio opredjeljenje da se u narednom periodu radi na stvaranju što boljih uslova za kadar, kada je riječ o zaradama, te čestitao predstojeći Božić zaposlenima u Bolnici u Istočnom Sarajevu i stanovnicima Sarajevsko-romanijske regije.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Sonja Karadžić Jovičević izjavila je da je do sada mnogo urađeno na objektu nove bolnice, ali i da ostaje još mnogo da se uradi.

"Građani Istočnog Sarajeva konačno će dobiti bolnicu dostojnu čovjeka, bez obzira da li je riječ o pacijentima, zaposlenima ili posjetiocima", rekla je Jovičevićeva i dodala da je projekat na dobrom putu da izlgeda upravo onako kako je i predstavljen.

Ona je izrazila zadovoljstvo dinamikom radova, te izrazila nadu da će uskoro moći da vidi dalji napredak na izgradnji objekta bolnice.

Šef kluba SNSD-a u parlamentu BiH Staša Košarac istakao je značaj izgradnje bolnice u Istočnom Sarajevu, napominjući da to predstavlja nastavak ulaganja Vlade Republike Srpske u zdravstveni sektor.

On je naglasio da je Vlada Republike Srpske u proteklim godinama intenzivno razvijala primarnu zdravstvenu zaštitu, izgradnjom domova zdravlja na području Sarajevsko-romanijske regije, a da je bolnica kruna onog što je potrebno građanima ove regije kada je u pitanju zdravstvena zaštita.

"Očekujem da će se zajedno sa Vladom Republike Srpske i lokalna zajednica uključiti da bismo obezbijedili što kvalitetniji zdravstveni kadar u Istočnom Sarajevu, jer je jedna od ključnih potreba da se na tom nivou razvija ova zdravstvena ustanova u Istočnom Sarajevu", dodao je Košarac.

Direktor bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović izrazio je zadovoljstvo jer su grubi građevinski radovi na objektu nove bolnice završeni.

"Betonirano je 10.500 metara kvadratnih, počele su da se rade pregrade i instalacije. Radovi napreduju planiranom dinamikom i na kraju 2017. godine i početku 2018. godine ulazimo u novu fazu, a to su unutrašnji radovi", rekao je Todorović.

Vlasnik grupacije "Marković invest-R.M" iz Laktaša, koja je izvođač radova, Rade Marković izrazio je zadovoljstvo da su grubi građevinski radovi okončani i da ostaje da se završe instalaterski, mašinski i elektro-radovi.

"Bravarija će biti do 31. janura, tako da će tada objekat biti zatvoren da mogu krenuti i završni instalaterski radovi. U oktobru će biti završeni svi radovi što se tiče objekta bolnice u Istočnom Sarajevu", naglasio je Marković.

U Istočnom Sarajevu je 7. jula 2017. godine položen kamen temeljac za izgradnju nove Bolnice, koja bi trebalo da košta 46,58 miliona KM bez PDV-a.

Novu zgradu ove bolnice izgradiće i opremiti grupa "Marković invest - R.M" iz Laktaša i "Medikal" iz Mostara, koji su na tenderu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite izabrani kao najpovoljniji ponuđači.

Zgrada će biti površine 10.500 metara kvadratnih, a činiće je dva spojena objekta - stacionarni i tehnički, koji će biti povezani sa izgrađenim polikliničkim objektom.

Planirano je da nova Bolnica Istočno Sarajevo kada u potpunosti bude završena, dugoročno opslužuje 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije, pružajući savremene medicinske usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana