Министар Богданић задовољан динамиком извођења радова

Срна
Министар Богданић задовољан динамиком извођења радова

Источно Сарајево - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић посјетио је данас градилиште новог објекта болнице у Источном Сарајеву и изразио задовољство динамиком извођења радова.

У делегацији која је данас посјетила градилиште, осим Богданића, били су потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић и шеф клуба СНСД-а у парламенту БиХ Сташа Кошарац.


"И у овој години од извођача радова на објекту нове болнице очекујемо да настави са овом динамиком и да до планираног рока заврши инвестицију. Завршен је конструктивни дио и започети су инсталатерски радови", рекао је Богданић.

Он је напоменуо да су радови ушли у фазу када извођач радова више не зависи од временских услова, те да су створени сви услови да објекат буде завршен како и је и планирано.

"Очекујем да то буде до краја октобра и да преселимо пацијенте, чиме ћемо секундарну здравствену заштиту подићи на виши ниво", истакао је Богданић.

Ресорни министар је подсјетио да је у оквиру пројекта обухваћено све - од медицинске опреме, санитетских возила, намјештаја, постељине, те изразио увјерење да ће бити и довољно квалитетног љекарског кадра, с обзиром на тенденцију у региону да љекари одлазе да раде у западну Европу.

"С обзиором да је прије мјесец и по на Медицинском факултету у Бањалуци промовисано више од 200 дипломаца медицинских наука, ми се надамо да ће бити довољно кадра", рекао је он.

Богданић је изразио опредјељење да се у наредном периоду ради на стварању што бољих услова за кадар, када је ријеч о зарадама, те честитао предстојећи Божић запосленима у Болници у Источном Сарајеву и становницима Сарајевско-романијске регије.

Потпредсједник Народне скупштине Српске Соња Караџић Јовичевић изјавила је да је до сада много урађено на објекту нове болнице, али и да остаје још много да се уради.

"Грађани Источног Сарајева коначно ће добити болницу достојну човјека, без обзира да ли је ријеч о пацијентима, запосленима или посјетиоцима", рекла је Јовичевићева и додала да је пројекат на добром путу да излгеда управо онако како је и представљен.

Она је изразила задовољство динамиком радова, те изразила наду да ће ускоро моћи да види даљи напредак на изградњи објекта болнице.

Шеф клуба СНСД-а у парламенту БиХ Сташа Кошарац истакао је значај изградње болнице у Источном Сарајеву, напомињући да то представља наставак улагања Владе Републике Српске у здравствени сектор.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске у протеклим годинама интензивно развијала примарну здравствену заштиту, изградњом домова здравља на подручју Сарајевско-романијске регије, а да је болница круна оног што је потребно грађанима ове регије када је у питању здравствена заштита.

"Очекујем да ће се заједно са Владом Републике Српске и локална заједница укључити да бисмо обезбиједили што квалитетнији здравствени кадар у Источном Сарајеву, јер је једна од кључних потреба да се на том нивоу развија ова здравствена установа у Источном Сарајеву", додао је Кошарац.

Директор болнице у Источном Сарајеву Горан Тодоровић изразио је задовољство јер су груби грађевински радови на објекту нове болнице завршени.

"Бетонирано је 10.500 метара квадратних, почеле су да се раде преграде и инсталације. Радови напредују планираном динамиком и на крају 2017. године и почетку 2018. године улазимо у нову фазу, а то су унутрашњи радови", рекао је Тодоровић.

Власник групације "Марковић инвест-Р.М" из Лакташа, која је извођач радова, Раде Марковић изразио је задовољство да су груби грађевински радови окончани и да остаје да се заврше инсталатерски, машински и електро-радови.

"Браварија ће бити до 31. јанура, тако да ће тада објекат бити затворен да могу кренути и завршни инсталатерски радови. У октобру ће бити завршени сви радови што се тиче објекта болнице у Источном Сарајеву", нагласио је Марковић.

У Источном Сарајеву је 7. јула 2017. године положен камен темељац за изградњу нове Болнице, која би требало да кошта 46,58 милиона КМ без ПДВ-а.

Нову зграду ове болнице изградиће и опремити група "Марковић инвест - Р.М" из Лакташа и "Медикал" из Мостара, који су на тендеру Министарства здравља и социјалне заштите изабрани као најповољнији понуђачи.

Зграда ће бити површине 10.500 метара квадратних, а чиниће је два спојена објекта - стационарни и технички, који ће бити повезани са изграђеним поликлиничким објектом.

Планирано је да нова Болница Источно Сарајево када у потпуности буде завршена, дугорочно опслужује 120.000 становника Сарајевско-романијске регије, пружајући савремене медицинске услуге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана