Milovan Drecun: Potezi Prištine kroje i sudbinu Srpske

Veljko Zeljković
Milovan Drecun: Potezi Prištine kroje i sudbinu Srpske

Najava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će vlasti u Srpskoj zbog formiranja vojske Kosova ispitati mogućnost povlačenja iz sporazuma o formiranju Oružanih snaga BiH, predstavlja snažnu podršku Srbiji i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Istakao je ovo u intervju za “Glas Srpske” predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun.

- Oni koji podržavaju secesiju Kosova nastavljaju da nas i dalje destabilizuju i ugrožavaju. Drago mi je da vlasti u Srpskoj prate dešavanja na Kosovu i da ih sagledavaju kroz pravu prizmu. Verujem da će se ova situacija direktno ili posredno reflektovati i na budućnost Srpske - istakao je Drecun komentarišući posljednja dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini.

GLAS: Da li formiranje tzv. vojske Kosova može dovesti do dalje destabilizacije regiona?

DRECUN: Usvajanjem spornih zakona stvoren je pravni osnov da ova vojna formacija deluje na bilo kom delu KiM. To do sada nije bio slučaj. Sada se stvari suštinski menjaju, jer ovi novi zakoni daju novi mandat Kosovskim bezbednosnim snagama, koje u organizacionom smislu postaju prava vojska Kosova. One će sada u svakom trenutku, a pod različitim izgovorima, moći da se nađu na administrativnoj granici sa Srbijom. To je velika opasnost po bezbednost i opstanak srpskog naroda na severu KiM. Ne treba zaboraviti pomenuti i da će vlasti u Prištini sada moći da ove snage iskoriste i za zauzimanje nekih ključnih tačaka kao što su Gazivode ili Trepča. Novi potezi Prištine mogli bi ugroziti bezbednost u čitavom regionu, a sve se moglo sprečiti da nije dozvoljeno formiranje ove vojne formacije, jer prema Rezoluciji SB UN 1244 samo KFOR može da bude vojna sila na KiM.

GLAS: Očekujete li da vlasti samoproglašenog Kosova pređu “crtu”, te da li je Srbija spremna upotrijebiti svoju vojsku ukoliko srpsko stanovništvo bude ugroženo?

DRECUN: Uvek postoji opasnost da se Priština odluči na neku avanturističku akciju koja bi mogla da dovede do masovnog ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda na tom prostoru. Ipak, nadam se da oni koji koji stoje iza ovakvih poteza Prištine, a to su pre svega SAD, neće dozvoliti da se pređe ta “granica”.

GLAS: A koja je to granica?

DRECUN: Ne razmišljamo o tome da intervenišemo sa vojskom, samo tražimo da se ne dozvoli da dođe do situacija u kojima bi Srbija morala reagovati. A to bi se desilo kada bi se Priština odlučila na masovni pogrom srpskog stanovništva. Ako to KFOR ne bi to zaustavio onda bi Vojska Srbija sigurno reagovala.

GLAS: Da li je slučajno to što je zvanični Brisel nedavno upalio zeleno svjetlo za ulazak BiH u NATO?

DRECUN: SAD nastoje da eliminišu bilo kakav uticaj Rusije na Balkanu i da sve balkanske zemlje uvuku u NATO. I priča o Kosovu je dio tog globalnog mozaika. Cilj je i BiH uvući u ovu vojnu alijansu.

NATO i pritisci

GLAS: Stav vlasti u Banjaluci je da neće dozvoliti ulazak BiH u NATO. Očekujete li da zbog toga SAD i Velika Britanija pojačaju svoje pritiske na RS?

DRECUN: Interes SAD i NATO nije da im se neko iz BiH suprotstavlja. I naravno da će svaka vlast koja se protivi ovim integracijama biti njihov trn u oku. Zbog toga verujem da treba očekivati pritiske iz Vašingtona i Brisela na vlasti u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana