Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a: Otišao bih na razgovor sa Dodikom

Željka Domazet
Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a: Otišao bih na razgovor sa Dodikom

Sarajevo - Načelnik opštine Sokolac i potpredsjednik Srpske demokratske stranke Milovan Bjelica rekao je u petak za “Glas Srpske” da bez obzira na dobitnike i gubitnike na izborima Republika Srpska treba da bude prioritet i vlasti i opoziciji na svim nivoima.

- O odluci da se ne ide na razgovore sa još aktuelnim predsjednikom Republike Srpske i budućim srpskim članom Predsjedništva BiH razgovaraće se na organima stranke. Tu ću iznijeti svoj stav. Smatram da bi trebalo razgovarati o svemu, naročito kada je riječ o zaštiti Republike Srpske i očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Republika Srpska i njene institucije moraju svima nama da budu na prvom mjestu i trebalo bi sve učiniti da dođe do napretka i boljeg života. Nisam ni za kakvu destabilizaciju i agoniju. Ne smijemo dozvoliti nikakve turbulencije ni zbog Republike ni zbog srpskog naroda, koji se dovoljno napatio u borbi za RS. Niko ne smije da bude iznad Republike Srpske, ni pojedinac ni stranka - rekao je Bjelica.

Najavio je da će se o rezultatima SDS-a na proteklim izborima razgovarati na sjednicama organa stranke, ali napominje da je neophodno naći formulu po kojoj bi sve srpske stranke u zajedničkim organima djelovale jedinstveno.

On je konstatovao da je evidentno da je Milorad Dodik pobijedio na izborima i da izbornu volju glasača treba poštovati.

- Ne može se reći da je SDS doživio debakl. Sasvim je sigurno da su odlasci pojedinaca i grupa iz SDS-a uticali na izborni rezultat. Sigurno je da je kandidat SDS-a za predsjednika Republike Srpske ostvario dobar rezultat. Dobio je veliki broj glasova i to takođe nije debakl. Što se tiče broja poslanika, tačno je da smo podbacili - rekao je Bjelica.

Komentarišući izjavu Obrena Petrovića koji je takođe pozvao na dijalog sa Dodikom i zvaničnicima Republike Srpske, što lider stranke Vukota Govedarica nije dočekao sa oduševljenjem, Bjelica je rekao da će kao član SDS-a poštovati svaku odluku organa stranke.

- Organi stranke bi trebalo da zasjedaju u narednih sedam do deset dana. Same rezultate izbora analiziraće Glavni odbor i ostali organi partije kada pristignu konačni rezultati. Svi funkcioneri i članovi stranke trebalo bi da poštuju odluke organa stranke - rekao je Bjelica.

Na pitanje da li očekuje da će Govedarica podnijeti ostavku jer je to učinio i bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić nakon poraza SDS-a na lokalnim izborima, Bjelica je odgovorio da je ta odluka na predsjedniku stranke i da bi trebalo sačekati konačne rezultate izbora.

Patriotski blok

Agencija Srna objavila je juče da su visoki funkcioneri SDS-a Milovan Bjelica i Mićo Mićić održali sastanak na kojem je razgovarano o mogućnosti saradnje opozicionih i vladajućih partija u Republici Srpskoj s ciljem stabilnosti Republike i smirivanja tenzija.

Prema saznanjima Srne, postoji značajna podrška u SDS-u da otpočnu razgovori i da se prihvati inicijativa aktuelnog predsjednika Republike Srpske i novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o stvaranju srpskog patriotskog bloka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana