Милован Бјелица, потпредсједник СДС-а: Отишао бих на разговор са Додиком

Жељка Домазет
Милован Бјелица, потпредсједник СДС-а: Отишао бих на разговор са Додиком

Сарајево - Начелник општине Соколац и потпредсједник Српске демократске странке Милован Бјелица рекао је у петак за “Глас Српске” да без обзира на добитнике и губитнике на изборима Република Српска треба да буде приоритет и власти и опозицији на свим нивоима.

- О одлуци да се не иде на разговоре са још актуелним предсједником Републике Српске и будућим српским чланом Предсједништва БиХ разговараће се на органима странке. Ту ћу изнијети свој став. Сматрам да би требало разговарати о свему, нарочито када је ријеч о заштити Републике Српске и очувању Дејтонског мировног споразума. Република Српска и њене институције морају свима нама да буду на првом мјесту и требало би све учинити да дође до напретка и бољег живота. Нисам ни за какву дестабилизацију и агонију. Не смијемо дозволити никакве турбуленције ни због Републике ни због српског народа, који се довољно напатио у борби за РС. Нико не смије да буде изнад Републике Српске, ни појединац ни странка - рекао је Бјелица.

Најавио је да ће се о резултатима СДС-а на протеклим изборима разговарати на сједницама органа странке, али напомиње да је неопходно наћи формулу по којој би све српске странке у заједничким органима дјеловале јединствено.

Он је констатовао да је евидентно да је Милорад Додик побиједио на изборима и да изборну вољу гласача треба поштовати.

- Не може се рећи да је СДС доживио дебакл. Сасвим је сигурно да су одласци појединаца и група из СДС-а утицали на изборни резултат. Сигурно је да је кандидат СДС-а за предсједника Републике Српске остварио добар резултат. Добио је велики број гласова и то такође није дебакл. Што се тиче броја посланика, тачно је да смо подбацили - рекао је Бјелица.

Коментаришући изјаву Обрена Петровића који је такође позвао на дијалог са Додиком и званичницима Републике Српске, што лидер странке Вукота Говедарица није дочекао са одушевљењем, Бјелица је рекао да ће као члан СДС-а поштовати сваку одлуку органа странке.

- Органи странке би требало да засједају у наредних седам до десет дана. Саме резултате избора анализираће Главни одбор и остали органи партије када пристигну коначни резултати. Сви функционери и чланови странке требало би да поштују одлуке органа странке - рекао је Бјелица.

На питање да ли очекује да ће Говедарица поднијети оставку јер је то учинио и бивши предсједник СДС-а Младен Босић након пораза СДС-а на локалним изборима, Бјелица је одговорио да је та одлука на предсједнику странке и да би требало сачекати коначне резултате избора.

Патриотски блок

Агенција Срна објавила је јуче да су високи функционери СДС-а Милован Бјелица и Мићо Мићић одржали састанак на којем је разговарано о могућности сарадње опозиционих и владајућих партија у Републици Српској с циљем стабилности Републике и смиривања тензија.

Према сазнањима Срне, постоји значајна подршка у СДС-у да отпочну разговори и да се прихвати иницијатива актуелног предсједника Републике Српске и новоизабраног српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о стварању српског патриотског блока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана